Nauseda i Šimonyte idu u drugi krug predsjedničkih izbora u Litvaniji

Šimonyte (lijevo) i Nauseda (desno) izbacili su iz utrke aktuelnog premijera Skvernelisa (u centru) (EPA)

U drugi krug predsedničkih izbora u Litvaniji, sudeći prema preliminarnim rezultatima, ulaze ekonomista Gitanas Nauseda i bivša ministarka finansija Ingrida Šimonyte.

Nakon prebrojenih 85 odsto glasačkih listića, vodi Nauseda (54) s 31 odsto, slijedi Šimonyte (44) s 29 odsto, te aktuelni premijer Saulius Skvernelis (48) s 21 posto, pokazuju podaci na internet stranici državne izborne komisije.

“Zaista sam verovao da ću doći do drugog kruga, ali rezultat pokazuje da su moja očekivanja bila previsoka”, rekao je Skvernelis pristalicama u Vilniusu.

Skvernelis je rekao da će 12. jula podneti ostavku na funkciju premijera, kao što je ranije i najavio da će učiniti ako ne prođe u drugi krug.

Litvanci glasali i o dvojnom državljanstvu

Aktuelnoj predsednici, poznatoj i kao baltička “gvozdena dama”, Daliji Grybauskaite, ističe drugi petogodišnji mandat i nije se kandidovala zbog ustavnih ograničenja.

Predsednik Litvanije ima nadležnost da postavlja sudije, državnog tužioca i direktora centralne banke. Ima mogućnost da iskoristi veto na zakone i oblikuje spoljnu i bezbednosnu politiku uz saradnju sa parlamentom.

Tokom glasanja građani su se izjašnjavali i o ustavnom amandmanu kojim bi se stotinama hiljada Litvanaca koji žive u inostranstvu omogućilo da imaju dvojno državljanstvo, dodaje AP.

Drugi krug predsedničkih izbora održat će se 26. maja.

Izvor: Agencije