Dva saudijska tankera oštećena u ‘sabotaži’ kod obale UAE-a

UAE, zajedno sa Saudijskom Arabijom i Norveškom, predstavila je prve rezultate u Vijeću sigurnosti UN-a (AFP)

Dva saudijska naftna tankera značajno su oštećena u “sabotaži” u vodama nedaleko od obale Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), objavio je u ponedjeljak saudijski ministar za energetiku Kalid al-Falih, prenose agencije.

Dva broda su bila na putu za luku Ras Tanura gdje su trebali pokupiti naftu u nedjelju ujutro kada su bili napadnuti nedaleko od obale emirata Fujairah, poručio je ministar Al-Falih saopćenjem koje prenosi službena saudijska novinska agencija, prenosi Hina.

Nafta je trebala biti dostavljena američkim kupcima kompanije Saudi Aramco, naglasio je ministar, dodajući da u napadu nije bilo ozlijeđenih ili curenja nafte.

Al-Falih je naglasio kako je napad za cilj imao potkopati sigurnost naftnih dostava kupcima u svijetu, stoji u saopćenju.

Ministar nije rekao na koji način je izvršena sabotaža ili ko je odgovoran.

U nedjelju je saudijski ministar vanjskih poslova rekao kako su četiri komercijalna broda raznih nacionalnosti ciljana u incidentu nedaleko obale emirata Fujairah te da događaj istražuju međunarodne agencije.

‘Zabrinjavajući incident’

Iransko ministarstvo vanjskih poslova prozvalo je incident “zabrinjavajućim i strašnim” te pozvalo na provođenje istrage.

Izvještaji dolaze u vrijeme rastućih tenzija u toj regiji između Irana i Sjedinjenih Američkih Država.

Prošle sedmice, SAD je najavio raspoređivanje nosača aviona i bombardera na Bliski istok, u potezu koji je Washington opisao kao jasnu poruku Iranu.

Cijene nafte porasle su u ponedjeljak, gdje je cijena na tržištima skočila na skoro 71 dolar.

Emirati su također naglasili kako je nakon incidenta stanje u Fujairahu normalno.

Emirat Fujairah je najveće svjetsko čvorište za naftu, koje leži na Hormuškom tjesnacu, ključnom prolazu za plovila koja trguju naftom.

Saudijska Arabija i regionalni saveznik UAE podržavaju američke sankcije Iranu.

“Međunarodna zajednica ima zajedničku obavezu zaštite sigurnosti morskih ruta i sigurnosti naftnih tankera, kako bi se ublažili negativni efekti na tržište fosilnim gorivima i uklonila opasnost za svjetsku ekonomiju”, rekao je Al-Falih.

Negativan utjecaj

Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova, kako su ga citirali iranski državni mediji, rekao je kako je incident imao “negativan utjecaj na sigurnost morskog prevoza” te je pozvao susjedne zemlje na “oprez protiv destabilizirajućih urota stranih agenata”.

Američka administracija poručila je kako ne može potvrditi napade te je pozvala na oprez. “Tačan način napada ili sabotaže je nepoznat”, stoji u priopćenju.

Pozivajući se na “izvore iz Perzijskog zaljeva”, proiranski libanski satelitski kanal Al-Mayadeen lažno je u nedjelju javio da je u luci Fujairah došlo do serije eksplozija. Državni i polu-zvanični mediji u Iranu preuzeli su izvještaj kanala Al-Mayadeen koji je kasnije objavio nazive brodova za koje je tvrdio da su bili dio incidenta.

Administracija je ranije ovog mjeseca pozvala na oprez plovila koja putuju Bliskim istokom, rekavši da bi mogli biti meta iranskim napadima protiv američkih interesa.

Američki predsjednik Donald Trump nametnuo je Iranu nove sankcije ovog mjeseca, obustavljajući i izvoz nafte određenim zemljama, kazavši pritom da žele da iranski izvoz nafte bude u potpunosti obustavljen.

Iran je rekao kako takav potez neće dopustiti.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO