Netanyahu: Odabrana lokacija za naselje koje će se zvati po Trumpu

Izrael je osvojio Golan od Sirije u ratu 1967., a 1981. godine ga anektirao, što međunarodna zajednica nikada nije priznala (Arhiva)

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu izjavio je danas da je odabrana lokacija za novo naselje na Golanskoj visoravni koje će biti nazvano po američkom predsjedniku Donaldu Trumpu.

Netanyahu je najavio da će tražiti da nova vlada to odobri čim bude formirana, prenijela je agencija Beta.

Za sada se ne zna kako će se naselje zvati.

Izraelski lider je prije nepune tri sedmice objavio tu svoju namjeru kako bi iskazao zahvalnost Trumpu što je priznao suverenitet Izraela nad strateškim Golanom.

Izraelski mediji javljaju da će Netanyahu položiti kamen temeljac za naselje već početkom juna.

‘Historijska odluka Trumpa’

„Ove sedmice obilježavamo godinu dana otkako je SAD otvorio ambasadu u Jerusalemu. Veoma cijenimo tu historijsku odluku predsjednika Trumpa, kao što veoma cijenimo njegovu historijsku odluku da prizna suverenitet Izraela nad Golanskom visoravni“, rekao je premijer Izraela na današnjoj sjednici Vlade Izraela.

Netanyahu trenutno pregovara o formiranju nove vlade nakon što je dobio podršku za to od većine zastupnika nakon parlamentarnih izbora 9. aprila.

Izraelski list Makor Rishon je već objavio da će novo naselje biti podignuto na sjeverozapadu Golana i da će u njemu u početku živjeti oko 120 porodica.

Izrael je osvojio Golan od Sirije u ratu 1967., a 1981. godine ga anektirao, što međunarodna zajednica nikada nije priznala.

Ona smatra Golan okupiranom sirijskom teritorijom.

Izvor: Agencije