Sjeverna Koreja ispitala oružje ‘dugog dometa’

Sjeverna Koreja službeno nije ispalila nijednu raketu od 29. novembra 2017. godine (EPA)
Sjeverna Koreja službeno nije ispalila nijednu raketu od 29. novembra 2017. godine (EPA)

Sjeverna Koreja je u petak objavila da je ispitala oružje “dugog dometa”, čime je pojačala napetost sa Sjedinjenim Američkim Državama, dan pošto je američki sud zaplijenio sjevernokorejski teretni brod pod optužbom da krši međunarodne sankcije.

Objava Pjongjanga se kosi s informacijama južnokorejske vojske, koja je izvijestila da su u četvrtak ispaljene dvije rakete kratkog dometa, koje su letjele 420, odnosno 270 kilometara.

Ovo probno ispaljivanje se dogodilo u vrijeme dok je Stephen Biegun, specijalni američki izaslanik za Sjevernu Koreju, boravio u posjeti Seulu.

Kim izdao naređenje za vježbu 

“Vrhovni vođa Kim Jong-un se upoznao s planom za izvođenje vježbe (…) uz pomoć nekoliko udarnih sredstava dugog dometa i izdao je naredbu da vježba počne”, objavila je službena sjevernokorejska agencija KCNA, ne navodeći tip testiranog oružja i pazeći da ne upotrijebi riječ “raketa”.

Američki predsjednik Donald Trump, koji je istaknuo da “ozbiljno” proučava situaciju i koji redovno ističe da održava kvalitetne odnose sa sjevernokorejskim čelnikom, otvoreno se upitao je li Kim doista voljan ozbiljno pregovarati o denuklearizaciji Korejskog poluotoka.

“Niko nije sretan zbog ovoga što se događa”, kazao je govoreći o “raketama kratkog dometa”.

“Odnosi se nastavljaju, ali vidjet ćemo”, dodao je Trump, rekavši da misli da Sjevernokorejci, zapravo, nisu “spremni za pregovore”.

Sjeverna Koreja službeno nije ispalila nijednu raketu od 29. novembra 2017. godine, kada je ispitala interkontinentalnu balističku raketu, kojom, kaže, može gađati američki teritorij.

Moguća raketa kratkog dometa

No, još je u subotu ispalila više projektila, a stručnjaci misle da je među njima bila raketa kratkog dometa.

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in je upozorio da bi ispaljivanje projektila u četvrtak “moglo otežati pregovore” s SAD-om o nuklearnom programu.

“Osim što hoće dokazati da su ovi vojni programi sve moćniji, očito je da Kim želi pokazati Americi i njenim saveznicima da će Pjongjang, ne budu li spremni popuštati u vezi s uvjetima denuklearizacije, ići dalje svojim putem”, komentirao je Harry Kazianis iz američkog konzervativnog instituta Center of the National Interest.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO