Prvi put nakon referenduma više je Katalonaca protiv nezavisnosti

Pitanje neovisnosti odavna dijeli i Kataloniju i Španjolsku (EPA)

Najnovija anketa pokazala je da je broj protivnika neovisnosti Katalonije veći od onih koji je podržavaju prvi put nakon razdoblja koje je prethodilo listopadu 2017, kada su na referendumu tijesno pobijedili zagovornici odcjepljenja od Španjolske koja je to izjašnjavanje proglasila nezakonitim.

Ispitivanje je proveo Centar za sociološke studije u razdoblju od 30. travnja do 6. svibnja.

Španjolska je 28. travnja održala nacionalne izbore i katalonska težnja za neovisnošću i posljedice političke krize izazvane referendumom bile su među glavnim temama kampanje.

Dvanaest katalonskih dužnosnika uhićenih nakon referenduma 2017. još  pritvoru čeka suđenje za izdaju.

Anketa je pokazala da je 48,6 posto Katalonaca protiv, a 47,2 za neovisnost. Margina pogreške iznosi 3,1 posto.

Na izborima većina za independističke stranke

Pitanje neovisnosti odavna dijeli i Kataloniju i Španjolsku, no rezultati svih dosadašnjih anketa od lipnja 2017. bili su u prilog neovisnosti.

Naprotiv, na izborima prije dva tjedna Katalonci su prednosti dali strankama protivnicama neovisnosti, a one koje takvu opciju zagovaraju dobile su manje od 40 posto pokrajinskih glasova.

Premijer Pedro Sanchez, čelnik socijaldemokrata (PSOE) koji su dobili najviše glasova, isključio je mogućnost održavanja novog referenduma, ali je poručio da je otvoren za dijalog sa separatistima.

Da bi formirao stabilnu vladu Sanchez računa na glasove socijalista, ali je moguće da će mu trebati i potpora katalonskih secesionista.

BDP visoko razvijene Katalonije čini petinu ukupnog španjolskog BDP-a, no zbog referenduma o neovisnosti tisuće tvrtki izmjestile su drugdje svoja sjedišta.

Posljedice štetne političke svađe s Madridom uvjerile su neke katalonske političare koji su bili skloni neovisnosti da ublaže svoju retoriku, piše Reuters.

Izvor: Agencije