Zarif: SAD ne može nikoga proglasiti teroristom, jer podržava najveće teroriste

SAD podržava najveće teroriste u regiji, a to je Izrael, kaže Zarif (AP)
SAD podržava najveće teroriste u regiji, a to je Izrael, kaže Zarif (AP)

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif kritikovao je američki plan da se organizacija Muslimanska braća proglasi terorističkom.

“SAD nije u poziciji da ostale proglašava teroristima i njihov stav po tom pitanju odbacujemo”, poručio je Zarif novinarima na konferenciji u Dohi, te je dodao:

“SAD podržava najveće teroriste u regiji, a to je Izrael”.

Američki predsjednik Donald Trump je u procesu proglašenja egipatske organizacije terorističkom, objavila je Bijela kuća u utorak, a to bi moglo dovesto do sankcija protiv nje.

“Predsjednik se konsultovao sa timom za nacionalnu sigurnost i liderima regije koji dijele njegove bojazni i radi na tom pitanju kroz interne procese”, rekla je Sarah Sanders, sekretar za medije Bijele kuće.

Zabrinutost zbog stanja ljudskih prava u Egiptu

Egipatski predsjednik Abdel Fattah el-Sisi je tokom posjete Washingtonu 9. aprila od Trumpa tražio ga preduzme korake na proglašenju Muslimanske braće terorističkom grupom, objavio je u utorak The New York Times, citirajući zvaničnike upoznate s tom temom.

Nakon susreta, Trump je Sisija nazvao “velikim predsjednikom”, dok, s druge strane, grupa američkih političara iz obje stranke izražava zabrinutost zbog stanja ljudskih prava u Egiptu.

Danas, organizacija Muslimanska braća saopštila je da će ostati privržena miroljubivim i umjerenim idejama, bez obzira na planove Sjedinjenih Američkih Država (SAD) da je označi kao terorističku organizaciju.

Muslimanska braća, ili „Ikhwan al-Muslimeen“, je islamski pokret formiran u Egiptu 1928. godine.

Jedan od najstarijih i najutjecajnijih islamskih pokreta u svijetu, Braća su 2013. godine u Egiptu proglašena terorističkom grupom, nakon Sisijevog vojnog udara kojim je svrgnut Mohamed Morsi, član Muslimanske braće i prvi demokratski izabrani predsjednik Egipta.

Protivljenje pritisku na Katar

Zarif je još rekao da Teheran želi da ima dobre odnose sa Saudijskom Arabijom i njenim saveznicima, te je izrazio nadu u rješenje krize oko Katara.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat su u junu 2017. prekinuli sve odnose s Katarom, optužujući tu zemlju da podržava sunitske ekstremističke grupe i da se približava Iranu.

“Mi se protivimo pritisku na Katar, i oduvijek smatramo da je pritisak na Katar protivan međunarodnom pravu”, naveo je on.

Osim prekida diplomatskih odnosa, Rijad i saveznici su Kataru uveli kopnenu, pomorsku i vazdušnu blokadu. Doha je odbacila sve optužbe na svoj račun, tvrdeći da Saudijci i drugi žele da katarsku spoljnu politiku stave pod svoju kontrolu.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO