Stvaranje nove krajnje desne grupacije u Evropskom parlamentu

Čelnici desnih stranaka su se okupili u Milanu (EPA)

Opoziciona njemačka Alternativa za Njemačku – AfD i vladajuća italijanska Liga objavili su kako će u Evropskom parlamentu, zajedno s drugim euroskeptičnim i krajnje desnim strankama, stvoriti novi klub zastupnika.

Novi zastupnički klub zvat će se Evropski savez naroda i država – EAPN, najavio je u Milanu čelnik AfD-a Joerg Muethen, na konferenciji za medije s Matteom Salvinijem, čelnikom Lige i potpredsjednikom italijanske Vlade.

“Širimo porodice euroskeptika i radimo na novom evropskom snu. Danas za mnoge građane i mnoge ljude Evropa predstavlja noćnu moru, a ne san”, rekao je Salvini.

Otvoreni poziv i drugim strankama

Za sada su Danska narodna partija i Finska partija, koje su također imale svoje predstavnike u Milanu, jedine druge potvrđene članice grupacije, kojoj za ispunjenje ciljeva treba još partnera.

“Savez poziva sve stranke za koje su pridjevi poput konzervativno, liberalno, patriotsko više od praznih riječi. Nisu dobrodošli socijalisti, komunisti, eko-fašisti i ekstremisti, bili lijevi ili desni”, kazao je Meuthen.

Iz Milana su predstavnici četiri stranke uputili “otvoreni poziv” svim euroskeptičnim strankama, koje su trenutno podijeljene u tri zastupničke grupe u EP-u, da se pridruže EAPN-u, no, kako je rekao Olli Kotro iz Finske partije, “još treba vidjeti ko će se pridružiti novom savezu”.

“Cilj je biti prva, najvažnija, najbrojnija grupa u EP-u, ona s najsvježijim idejama, zastupljena u svim, ili gotovo svim zemljama Evropske unije”, kazao je Salvini.

Za osnivanje kluba zastupnika u EP-u potrebno je 25 zastupnika iz barem četvrtina država članica, a trenutno postoji osam klubova.

Fidesz i PiS ne žele s Ligom

U Milanu nije bilo predstavnika francuskog Nacionalnog okupljanja Marine Le Pen i vladajuće Slobodarske partije Austrije – FPO, ali su te stranke potvrdile da sarađuju s Ligom, s kojom su u istoj grupaciji u EP-u.

Druge desničarske i populističke snage koje nisu bile konferenciji u Milanu za sada odbijaju formalni savez s Ligom.

Među njima su stranka Fidesz mađarskog premijera Viktora Orbana i poljska stranka Pravo i pravda – PiS.

Izvor: Agencije