Rumunija optužila bivšeg predsjednika Iliescua za ubistva 1989.

Iliescua je privremenim predsjednikom proglasio prelazni parlament u februaru 1990. (EPA)

Bivši rumunski predsjednik Ion Iliescu optužen je za zločine protiv čovječnosti, zbog uloge u ubistvima u haotičnoj i krvavoj antikomunističkoj revoluciji 1989. godine.

Iliescu (89) je više puta rekao da je nedužan. Bio je jako popularan nakon pada komunističkog diktatora Nicolaea Ceaucescua koji je svrgnut i strijeljan u decembru 1989.

Međutim, u nemirima su poginule stotine ljudi, a politički protivnici optužili su Iliescua da je ukrao revoluciju narodu.

“Istraga koju su proveli vojni tužitelji jedan je od glavnih ciljeva koje sam si zadao prije tri godine: rješavanje historijskih slučajeva”, rekao je novinarima državni tužitelj Augustin Lazar. Datum početka suđenja nije određen.

Objava optužnice uslijedila je nakon što su tužitelji u decembru 2018. optužili Iliescua da je 1989. osnovao grupu koja je htjela preuzeti vlast i steći politički legitimitet.

Koristeći se saopćenjima i televizijom, grupa se bavila “širokim i kompleksnim diverzijama i dezinformiranjem” nakon što je Ceausescu pobjegao iz Bukurešta 22. decembra 1989.

Grupa je tako stvorila “psihozu terorizma” i izazivajući “bratoubilački rat, haotičnu pucnjavu i kontradiktorne vojne komande” koji su dovele do smrti 862 osobe i ranjavanja 2.150 ljudi nakon što je Ceaucescu svrgnut.

Vojnici su ispalili 13 miliona komada streljiva. Dio toga plana bili su i osuda te nabrzinu obavljena likvidacija Ceaucescua i njegove supruge Elene.

Iliescua je privremenim predsjednikom proglasio prelazni parlament u februaru 1990. Kao kandidat Nacionalne fronte spasa, osvojio je 85 posto glasova na izborima u maju 1990.

Kritičari u zemlji i inostranstvu optužuju Ilieascua, koji je odstupio 2004. te ostale vodeće političare da blokiraju političke reforme i štite političko naslijeđe i elitu iz komunističkih vremena.

Politička karijera

Iliescuu, sinu željezničara školovanom u Moskvi, zajedno s bivšim premijerom Petreom Romanom sudi se za zločine protiv čovječnosti zbog slamanja mirnih protivladinih protesta u Bukureštu u junu 1990. u kojem je poginulo petero ljudi.

Iliescu je prošle godine imao operaciju srca, a liječnici kažu da je stabilno.

Prije pada Ceaucescua, Iliescu je u jednom trenutku bio ministar za mlade i dužnosnik Komunističke partije, ali udaljio se od njega kada je Ceaucescu postao impresioniran Kinom tokom posjete Pekingu 1968.

Godine 1984. ponovno je postao ministar, ali je pao u nemilost nakon svađe s jednim od Ceaucescuovih rođaka.

Izvor: Agencije