Indija: Besmislena izjava o napadu, Pakistan jača ratnu histeriju

Kašmir
Kriza u Kašmiru datira iz 1947. godine kada je Velika Britanija napustila područje bez rješavanja statusa regije (Reuters)

Indija je odbacila “neodgovorne i besmislene” izjave pakistanskog ministra vanjskih poslova, koji je optužio New Delhi da planira pokretanje napada protiv Islamabada u sljedećih mjesec dana.

Prema glasnogovorniku indijskog ministarstva vanjskih poslova Raveeshu Kumaru, izjava je rečena s “jasnim ciljem pojačavanja ratne histerije u regiji”, prenosi Hina.

“Pakistan ima pouzdane informacije da Indija priprema plan za agresiju protiv Pakistana“, rekao je novinarima tijekom vikenda pakistanski ministar vanjskih poslova Shah Mahmood Qureshi.

Qureshi je naglasio da bi se to moglo dogoditi između 16. i 20. travnja, u vrijeme kada u Indiji počinju opći izbori.

Kumar: Poziv na provedbu terorističkih napada

“Dodatno tome, novi incident poput onoga u Pulwama mogla bi iscenirati Indija u okupiranom Kašmiru“, poručio je ministar.

Qureshi se pritom referirao na samoubilački bombaški napad u veljači kada je ubijeno četrdeset indijskih paravojnika.

Indija je za napad optužila, kako navodi, teroriste iz Pakistana te su nakon toga proveli zračni napad na, kako tvrde, kampove za trening koji se nalaze na teritoriju Pakistana.

“Ovaj trik za javnost, poziv je tim pakistanskim teroristima da provedu napad u Indiji”, poručio je Kumar referirajući se na izjavu pakistanskog ministra.

Kumar je dodao kako Pakistan sebe ne može udaljiti od odgovornosti za granične napade poput onoga u Pulawama te da izjavljuju histerične izjave kako bi zamaglili problem.

Kašmir – zarišna tačka sukoba

Pokrajina Kašmir žarišna je točka sukoba Indije i Pakistana, gdje su te dvije nuklearne sile ratovale čak dva puta.

Indija optužuje Pakistan da pomaže i podržava oružane skupine koje provode napade u Indiji.

Pakistan sve optužbe negira.

Izvor: Agencije