Ruanda obilježava 25 godina od genocida

Za 100 dana vladajuće pleme Hutu je ubilo 800.000 pripadnika manjinskog plemena Tutsi i umjerenjaka iz svojih redova koji su se protivili režimu (EPA)

U Ruandi će danas raznim manifestacijama biti obilježeno 25 godina od genocida koji se dogodio 1994. godine, a tokom kojeg je stradalo više od 800.000 ljudi.

Predsjednik Ruande Paul Kagame će danas upaliti plamen sjećanja ispred spomenika u glavnom gradu, potom će održati govor na ceremoniji predviđenoj na stadionu, prenosi Beta.

Tokom cijele sedmice biće održani skupovi i druge manifestacije u znak sjećanja na genocid. U nedjelju također počinje period žalosti od 100 dana, koji će biti okončan 4. jula.

Za 100 dana – između aprila i jula 1994. godine, vladajuće pleme Hutu je ubilo 800.000 pripadnika manjinskog plemena Tutsi i umjerenjaka iz svojih redova koji su se protivili režimu. Ubijeno je 20 posto stanovnika Ruande, odnosno 70 posto pripadnika plemena Tutsi.

Ruanda je nekoliko puta optužila Francusku za ulogu u genocidu, ocijenivši da je ta zemlja direktno učestvovala i u pripremi masakra, i u genocidu.

Arhivski materijal

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, koji neće učestvovati na komemoraciji, u petak je rekao da će historičarima biti dostupan sav arhivski materijal u Francuskoj o Ruandi i dodao da će poboljšati mjere o suđenju u Francuskoj optuženima za genocid.

U Francuskoj se primjenjuje princip “univerzalne jurisdikcije” pravosuđa, što omogućava toj zemlji da sudi za zločine počinjene u inostranstvu.

Genocid u Ruandi predstavlja najsvirepiji zločin tokom građanskog rata u toj zemlji. Zločin su uglavnom počinile dvije ekstremističke organizacije plemena Hutu – Interahamwe i Impuzamugambi.

Prema nekim procjenama, broj žrtava je bio veći od zvanično registriranog, odnosno više od milion ljudi.

Izvor: Agencije