Pakistan tvrdi da Indija priprema novi napad

Do napada indijskih snaga bi moglo doći između 16. i 20. aprila, kaže Qureshi (EPA)

Pakistanske vlasti su, nakon upozorenja na mogućnost novog napada iz susjedne Indije, objavile da su pozvale na razgovor zamjenika Visokog komesara Indije i uručile mu demarš, prenosi Reuters.

“Indijski zamjenik Visokog komesara pozvan je da primi demarš u skladu sa današnjim brifingom ministra vanjskih poslova i upozorenje da ne bude nikakvih nesretnih slučajeva”, napisao je na Twitteru glasnogovornik pakistanskog Ministarstva vanjskih poslova Mohammad Faisal.

Pakistan raspolaže “vjerodostojnim obavještajnim podacima” da će Indija izvesti novi napad ovog mjeseca, rekao je ranije u nedjelju ministar vanjskih poslova Shah Mahmood Qureshi u trenutku kad se činilo da se napetosti nakon sukoba dvije nuklearne sile prije dva mjeseca polako smiruju.

Do napada bi moglo doći između 16. i 20. aprila, prenosi Reuters Qureshijeve riječi.

U samoubilačkom napadu automobilom bombom borci iz Pakistana ubili su 14. februara najmanje 40 pripadnika indijske paravojne policije u indijskom dijelu Kašmira, a rizik za snažniji sukob dvije zemlje porastao je dramatično 27. februara kad je Indija izvela zračni udar na lokaciju na kojoj se, prema New Delhiju, nalazio “logor za obuku militanata”.

Dan kasnije Pakistan je srušio indijski borbeni avion i zarobio pilota koji je kasnije oslobođen.

‘Ratna histerija’

“Imamo pouzdane obavještajne podatke da Indija planira novi napad na Pakistan. Po našim informacijama to bi se moglo dogoditi između 16. i 20. aprila”, rekao je Qureshi novinarima u rodnom gradu Multanu.

Nije pojasnio kojim dokazima Pakistan raspolaže niti na temelju čega je siguran u pogledu datuma napada, no premijer Imran Khan suglasio se da te informacije podijeli s javnosti.

Khan okrivljuje vladajuću indijsku stranku za “raspirivanje ratne histerije” zbog tvrdnji da je i Indija srušila pakistanski F-16 u februaru.

Uspješnost indijskog zračnog napada na navodni logor za obuku dovedena je u pitanje nakon što satelitske snimke nisu pokazale nikakvu počinjenu štetu.

Izvor: Agencije