Netanyahu najavljuje pripajanje naselja na Zapadnoj obali

Netanyahu izlazi ssljedeće sedmice na izbore (EPA)

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je da će, ako osvoji nov mandat na izborima u utorak, pripojiti naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

Netanyahu je u intervjuu izraelskom Kanalu 12 odgovarao na pitanje zašto ne proširi suverenitet Izraela da uveća naselja na Zapadnoj obali, kao što je učinjeno u istočnom Jerusalemu i na Golanskoj visoravni.

“Ko kaže da to nećemo uraditi? Mi smo na tom putu i razgovaramo o tome. Ako pitate da li ćemo krenuti u sljedeću fazu – odgovor je da. Proširiću izraelski suverenitet i ja ne pravim razliku između blokova naselja i izolovanih naselja”, rekao je Netanyahu, prenosi Reuters.

Ujedinjena opozicija

Dva najveća rivala izraelskog premijera Benjamina Netanyahua objavila su ranije ove godine kako su odlučili udružiti snage i sjediniti svoje partije lijevog centra, što predstavlja pravu političku uzbunu pred prijevremene izraelske izbore zakazane za 9. april.

Nova partija bivšeg komandanta izraelske vojske Bennyja Gantza i stranka Ima budućnosti (Yesh Atid) Yaira Lapida su se dogovorile da se nadmeću zajedno, a pridružio im se još jedan bivši načelnik Generalštaba, Gabi Ashkenazi, izvještavali su izraelski mediji.

To je dramatičan potez koji je stvorio prvu kredibilnu alternativu Netanyahuovoj vladavini koja traje jednu deceniju, navodi AP.

Izvor: Agencije