Mediji: May priprema Brexit sa carinskim sporazumom

Ujedinjeno Kraljevstvo u sve je većoj opasnosti da nikad ne izađe iz EU što duže ovo bude trajalo, poručila je May (EPA)

Vlada britanske premijerke Therese May planira u zakon uvrstiti carinski sporazum s Evropskom unijom kako bi pridobila opozicionu Laburističku stranku da podrži sporazum o Brexitu, izvijestio je list Sunday Times

“Prema novom planu, premijerka bi ponudila izmjenu zakona o napuštanju unije kako bi obuhvatila carinski sporazum”, izvještava list.

“Budući da je parlament pokazao da će zaustaviti izlazak Velike Britanije bez dogovora, sada imamo jasan izbor: napustiti Uniju s dogovorom ili je nećemo napustiti”, kazala je May.

Prema njenim riječima, “što duže bude trajala potraga za kompromisom s opozicijskom Laburističkom strankom kako bi se osigurala parlamentarna većina za prihvaćanje sporazuma dogovorenog s EU, to će biti manje vjerovatno da će Britanija napustiti Evropsku uniju”.

“Ujedinjeno Kraljevstvo u sve je većoj opasnosti da nikad ne izađe iz EU što duže ovo bude trajalo”, poručila je May.

May do sad nije uspjela osigurati većinsku podršku za svoj sporazum s Bruxellesom koji su odbili pojedini konzervativni zastupnici i zastupnici Demokratske unionističke stranke Sjeverne Irske.

Okrenula se zato opozicionoj Laburističkoj stranci kako bi osigurala većinu za sporazumni Brexit, no njihov je čelnik Jeremy Corbyn u subotu poručio kako od May očekuje da odustane od svojih uslova.

Drugi referendum bio bi izdaja

“Činjenica je da se oko nekih stvari o Brexitu dvije vodeće stranke slažu: izaći iz EU s dobrim sporazumom i zaštititi radna mjesta”, rekla je May u izjavi koju je objavio njen ured.

“To je temelj kompromisa koji može osigurati većinu u parlamentu, a osiguranje većine jedini je način za ostvarenje Brexita”. 

Sunday Telegraph prenosi poruku Andree Leadsom, čelnice Donjeg doma britanskog parlamenta koja je napisala da bi ponovno javno glasanje o članstvu Britanije u Evropskoj uniji bila “konačna izdaja”.

“Drugi bi referendum bio konačna izdaja”, napisala je Leadsom, pobornica izlaska Britanije iz EU.

“Zahtijevao bi dugotrajnu odgodu, ponovno pobudio podjele, a s obzirom na to da Parlament do sad nije uspio poštivati rezultate prvog, nemamo razloga vjerovati da bi poštovao i drugi referendum”.

“Vizija koju smo imali o Brexitu nestaje i ponestaje nam vremena da je spasimo”, poručila je Leadsom.

Izvor: Agencije


Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada