Guaido kreće u ‘konačnu fazu’ svrgavanja Madura

Do sada je Guaido odbacivao svaki razgovor s Madurom (EPA)

Vođa venezuelanske oporbe Juan Guaido izjavio je kako je pokrenuta “konačna faza” za svrgavanje predsjednika Nicolasa Madura koji je još jednom zatražio pomoć zemalja iz regije u otvaranju dijaloga između svije suprotne strane.

Subota je opet bila dan mobilIzacije u Venezueli – pristaše Madura i pristaše Guaidoa, kojeg je kao privremenog predsjednika priznalo više od 50 država među kojima i SAD, još su jednom prosvjedovali u velikom broju na ulicama Caracasa i drugih gradova.

“Tu smo i tu ćemo ostati! Na ulici, za konačnu fazu kojom ćemo prekinuti uzurpaciju!”, uzviknuo je Guaido pred okupljenim pristašama u istočnom dijelu Caracasa.

Uspostaviti dijalog u Venezueli

Maduro je pak svojim pred pristašama okupljenima pred predsjedničkom palačom Miraflores pozvao zemlje regije da pridonesu uspostavljanju dijaloga u Venezueli. “Venezuela traži pomoć i pratnju u velikom dijalogu za mir i sporazum”, kazao je.

Meksiko i Urugvaj su u siječnju ponudili pomoć u dijalogu između Madura i Guaidoa. Osim te dvije zemlje, venezuelanski predsjednik je u subotu pozvao i Boliviju te Karibe.

“Stavimo sve karte na stol”, istaknuo je Maduro, “i uz pratnju Meksika, Bolivije, Urugvaja i Kariba, Venezuela može brzo organizirati dijalog sa svim sektorima”.

Do sada je Guaido odbacivao svaki razgovor s Madurom čija je vlast ovih dana pojačala politički pritisak na njega, lišivši ga parlamentarnog imuniteta što im omogućuje da ga kazneno gone. Također su mu na 15 godina oduzeli mogućnost da bude biran na izborima.

Izvor: Agencije