Estonski nacionalisti se dogovorili sa dvije stranke o koalicionoj vladi

U novoj vladi Jurija Ratasa svaka od tri stranke imaće po pet ministara (EPA)

Nacionalističko-populistička Estonska konzervativna narodna stranka (EKRE) postigla je dogovor sa dvije stranke o formiranju koalicione vlade na čijem čelu će biti dosadašnji premijer Juri Ratas.

EKRE, čija popularnost raste od osnivanja 2012. godine, saopštila je da će formirati većinsku vladu s Ratasovom Partijom centra i konzervativnom strankom Otadžbina, više od mjesec dana poslije parlamentarnih izbora.

U novoj vladi Jurija Ratasa, premijera od novembra 2016. godine, svaka od tri stranke imaće po pet ministara.

Koalicija će imati komotnu većinu od 57 poslanika u parlamentu sa 101 mjestom, ali predsjednica Estonije Kersti Kaljulaid prvo mora da dodijeli mandat za formiranje vlade tim strankama.

Antiimigrantska retorika

Koalicioni sporazum je zaključen posle višenedjeljnih pregovora koji su uslijedili poslije izbora 3. marta, na kojima je najviše glasova osvojila opoziciona Reformska stranka Kaje Kalas – 28,9 posto. Na drugom mjestu je Partija centra sa 23,1 posto glasova, a na trećem EKRE sa 17,8 posto.

Predsjednica Estonije Kaljulaid dodijelila je u petak mandat za formiranje vlade Kaji Kalas, liderki najjače partije. Međutim, Kalas može da formira jedino manjinsku vladu sa Socijaldemokratskom partijom, a takvu mogućnost je isključila. Ona je kazala da će objaviti svoje planove 15. aprila.

Oštra antiimigrantska i nacionalistička retorika EKRE dovela je do strahovanja da bi u Estoniji moglo da dođe do slične političke situacije kao u Mađarskoj i Poljskoj.

Lider EKRE Mart Helme koji stranku vodi sa sinom Martinom rekao je da je srećan zbog koalicionog dogovora koji “štiti ključna obećanja data partiji i biračima”.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada