Zastupnički dom će tužiti Trumpa zbog novca za zid

Donald Trump zloupotrebljava vanredno stanje kako bi preusmjerio sredstva bez ustavnih i zakonskih osnova za to, kaže Nancy Pelosi (EPA)

Zastupnički dom američkog Kongresa namjerava podnijeti tužbu kojom bi blokirali transfer novca predsjednika Donalda Trumpa potrebnog za plaćanje izgradnje zida duž granice s Meksikom, izjavila je predsjedavajuća ovog doma Nancy Pelosi.

“Takvim potezom predsjednik zloupotrebljava vanredno stanje kako bi preusmjerio sredstva bez ustavnih i zakonskih osnova za to”, navodi u saopćenju Pelosi, koja je i predvodnik Demokrata u Kongresu, prenosi Reuters.

Američki predsjednik je ranije iskoristio mogućnost proglašenja vanrednog stanja, čime je dobio pristup sredstvima potrebnim za izgradnju zida na granici s Meksikom, koji je Kongres odbio da mu odobri, prenosi Tanjug.

Trump ‘100 posto’ spreman

Kongres je Trampu dao samo 1,375 milijardi dolara za nove granične barijere, umjesto potrebnih 5,7 milijardi dolara za izgradnju zida.

Trump je upozorio ranije ove sedmice da je “100 posto” spreman da zatvori južnu granicu zemlje ukoliko se ne postigne sporazum s Kongresom o  imigracijskoj reformi.

“Ukoliko oni ili mi ne postignemo sporazum s Kongresom, granica će biti zatvorena, 100 posto”, izjavio je on novinarima u Bijeloj kući.

Izvor: Agencije