U bombardiranjima u Siriji ubijena 22 civila

Idlib, Sirija
Deseci civila poginuli su i ranjeni u zračnim napadima u Siriji posljednjih dana (Anadolija)

Najmanje 22 civila, među kojima osmero djece, smrtno je stradalo kada je režim bombardirao pobunjeničko područje na sjeveru Sirije, javio je Sirijski opservatorij za ljudska prava – SOHR.

“U topničkim napadima na mjesto Kafrnabel, u pokrajini Idlib, u četvrtak je ubijeno 12 osoba, od kojih troje djece”, rekao je direktor OSRH-a Rami Abdel Rahman i dodao je da je još jedno dijete poginulo u obližnjem gradu, kako prenosi Hina.

U srijedu navečer je u napadima na nekoliko mjesta ubijeno “devetero civila, među kojima četvero djece”, na sjeveru pokrajine Hama i zapadno od pokrajine Halepa, dodao je direktor OSRH-a.

Pokrajina Idliba i susjedne pokrajine Hama, Halep i Latakija izmiču kontroli Damaska.

Pobunjenici se ne žele povući

O tim regijama, kojima dominira pobunjenička organizacija Hayat Tahrir al-Sham – HTS, u rujnu prošle godine su Turska, koja podupire pobunjenike, i Moskva, saveznica režima, sklopile dogovor o spriječavanju ofenzive sirijske vojske.

Svrha dogovora je trebala biti osnivanje demilitarizirane zone, koja bi odvajala pobunjeničke sektore od Vladinih.

Ali, dogovor se samo djelomično primjenjuje, jer se pobunjenici odbijaju povući iz buduće tampon zone.

Od tada režim vodi sporadične napade, koji su se intenzivirali u veljači.

Prvi puta nakon rusko-turskog sporazuma, rusko zrakoplovstvo je 13.ožujka napalo Idlib i ubilo 13 civila, među kojima šestero djece, naveo je SOHR.

Napad na ambulantu i školu

Amnesty International je optužio krajem ožujka režim da je posljednjih tjedana zajedno s Rusijom napao ambulante i jednu školu u pokrajini Idlib.

Ured Ujdinjenih naroda za koordinaciju humanitarnih poslova – OCHA je istaknuo da je u ožujku ubijeno 90 civila, među kojima su gotovo polovica djeca.

Više od 86.500 osoba je raseljeno u veljači i ožujku, što je dodatno pogoršalo već tešku humanitarnu situaciju u toj regiji.

U sukobu u Siriji je od ožujka 2011. godine poginulo više od 370.000 osoba i raseljeno je nekoliko milijuna ljudi.

Izvor: Agencije