Trump zaprijetio uvođenjem carina Meksiku

Automobili, Tvornica, Proizvodnja
Donald Trump je rekao da će uvesti carine na automobile ili zatvoriti granicu (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je u četvrtak uvođenjem carina na automobile iz Meksika ako ova država ne nastavi surađivati s Washingtonom po pitanju imigracija i krijumčarenja droge duž južne američke granice.

On je rekao novinarima u Bijeloj kući da će uvesti carine na automobile ili zatvoriti granicu, ali bi mogao početi s uvođenjem carina, prenosi Hina.

Također je poručio da će Meksiko imati jednu godinu da zaustavi protok droge prije nego što carine stupe na snagu.

“Meksiko mora razumjeti da ćemo zatvoriti granicu ili bih mogao uvesti carine”, rekao je Trump.

On je kazao da će “vjerojatno krenuti s carinama, jer bi to mogao biti vrlo snažan poticaj”.

Slanje robe zračnim prevozom

Američki predsjednik je prošli petak upozorio da će zatvoriti granicu s Meksikom ovaj tjedan ako ova država ne poduzme nešto da zaustavi protok ilegalnih migranata preko granice.

U četvrtak je rekao da je putem medija zatražio da Meksiko obuzda priljev imigranata i smanji pritisak na granici sa SAD-om.

Meksički izvoznici rekli su ovaj tjedan da razmatraju slanje robe u SAD zračnim prijevozom, kako bi izbjegli kilometarske kolone kamiona na granicu uzrokovane micanjem saveznih agenata s carinskih kontrola na imigracijske dužnosti.

Tvrtke koje izvoze dijelove automobila i medicinsku opremu razmatraju mnogo skuplji zračni prijevoz kako bi izbjegle sankcije u slučaju kašnjenja s isporukom američkim klijentima, kao i zatvaranje tvornica, rekao je u srijedu Luis Aguirre, predsjednik meksičke komore proizvođačke industrije INDEX.

Izvor: Agencije