Pompeo: NATO da se prilagodi prijetnjama Rusije, Kine i Irana

NATO
Sastanak ministara iz članica NATO-a pokušat će usaglasiti paket mjera za jaču vojnu prisutnost na Crnom moru (EPA)

Američki državni tajnik Mike Pompeo pozvao je u četvrtak saveznike u NATO-u da se prilagode širokom spektru novih prijetnji, uključujući povećanu agresivnost Rusije, stratešku kompetitivnost Kine i nekontrolirane migracije.

On je to rekao na otvaranju ministarskog sastanka u Washingtonu u povodu 70. obljetnice Sjevernoatlantskog saveza.

Istaknuo je važnost jačanja saveza 29 država kako bi se mogao suprotstaviti novim prijetnjama iz Rusije, Kine i Irana.

“Moramo prilagoditi naš savez novim prijetnjama, bilo da se radi o agresivnosti Rusije, nekontroliranim migracijama, kibernetičkim napadima, prijetnjama energetskoj sigurnosti, strateškoj kompetitivnosti Kine uključujući tehnologiju i 5G”, kazao je Pompeo.

U strateškom dokumentu iz 2018. godine američka vojska stavila je Kinu i Rusiju u središte nove strategije obrane.

Jača vojna prisutnost na Crnom moru

Sastanak ministara iz članica NATO-a bavit će se odgovorom na rusku agresiju i pokušati usuglasiti paket mjera za jaču vojnu prisutnost na Crnome moru, rekli su dužnosnici.

Washington je upozorio da ne želi biti partner sa zemljama koje usvajaju tehnološke sustave kineske tvrtke Huawei i zbog toga je u sporu s Europskom unijom, koja je odbacila poziv SAD-a da zabrani tu tvrtku.

Velika većina članica NATO-a su ujedno i članice EU-a.

Otvarajući sastanak, glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg naglasio je da bi se članice trebale držati obveza o povećanju izdvajanja za obranu.

“Sve članice obećale su više investirati u obranu kako bi se pošteno podijelio teret financiranja i očekujem od svih, uključujući naravno Njemačku, da ispuni to obećanje koje smo zajedno dali”, istaknuo je.

Američki predsjednik Donald Trump posebno je usredotočen na povećanje izdvajanja za obranu NATO članica na dva posto bruto domaćeg proizvoda – BDP-a.

Spor Turske i SAD-a oko S-400

Trump uporno optužuje europske države, osobito Njemačku, da ne čine dovoljno u tom pogledu i iskorištavaju SAD, jer se oslanjaju na Washington za svoju sigurnost.

Stoltenberg je rekao da spor između Turske i SAD-a oko plana Ankare da kupi ruski proturaketni sustav S-400 nije na dnevnom redu sastanka, ali da će o tome biti riječi na njegovim marginama.

Rusija je prodajom sustava unijela razdor među te dvije članice NATO-a.

SAD je zbog toga zaustavio dostavu opreme povezane s višenamjenskim zrakoplovom F-35 Turskoj.

Washington je upozorio da bi kupnja ruskog sustava ugrozila sigurnost F-35, koji proizvodi američka tvrtka Lockheed Martin i koji koristi nevidljivu tehnologiju.

Izvor: Agencije