Mjere NATO-a protiv Rusije u Crnom moru

Na sastanku su izbile na vidjelo javne podjele između SAD-a i nekolicine od 28 država članica NATO-a (AP)

Ministri vanjskih poslova članica Sjevernoatlantske alijanse – NATO odobrili su u četvrtak, na sastanku u Washingtonu, povodom 70. godišnjice Alijanse, niz mjera čiji je cilj da se suprotstave Rusiji u Crnom moru.

Složili su se da osiguraju Gruziji i Ukrajini više pomorske saradnje, patrola i posjeta lukama.

Obje države su bile suočene s ruskom agresijom i žele se pridružiti alijansi, navodi agencija AP.

Ministri su, također, ponovili zahtjeve da Rusija prekine aneksiju Krima, oslobodi ukrajinske mornare i brodove zarobljene prilikom incidenta prošlog novembra u Azovskom moru i da poštuje Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa – INF.

Sjedinjene Američke Države najavile su kako će izaći iz tog sporazuma postignutog 1987. godine u augustu ukoliko ga Rusija ne počne ponovo poštovati.

Podjele među članicama

Na sastanku su, međutim, izbile na vidjelo javne podjele između SAD-a i još nekolicine od 28 država članica NATO-a.

Rastući spor SAD-a i Turske oko planirane kupovine ruskog sistema za protivzračnu odbranu S-400, zahtjevi SAD-a da njeni saveznici, a posebno Njemačka, povećaju potrošnju za vojsku te svađa s Kanadom oko carina opterećuju odnose saveznika.

Američki državni sekretar Mike Pompeo otvorio je sastanak apelom na saveznike da se zajedno suprotstave izazovima snaga kao što su Rusija, Kina i Iran.

On je pozdravio NATO kao način odvraćanja tadašnjeg Sovjetskog saveza za vrijeme Hladnog rata i rekao kako je Alijansa u dobrom položaju da se suprotstavi novim izazovima.

“S pravom smo težili miru kroz snagu ovdje u NATO-u. Moramo tako nastaviti, posebno u ovoj novoj eri konkurencije snaga kao što su Rusija, Kina i Islamska Republika Iran”, rekao je on.

Stoltenbergovo priznanje

On je kazao kako će suočavanje s tim izazovima i drugim, kao što su terorizam, cyber kriminal, nekontrolirana migracija i prijetnje energetskoj sigurnosti, i novim tehnologijama zahtijevati veće resurse.

Pompeo je rekao kako je svaka članica NATO-a obavezna objasniti svojim građanima potrebu da se povećaju budžeti za odbranu.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je u obraćanju američkom Kongresu u srijedu te u četvrtak ponovo priznao kako postoje ozbiljne podjele unutar Alijanse i pozvao na veća izdvajanja za odbranu kako bi se suprotstavili globalnim izazovima kao što je rusko jačanje.

Izvor: Agencije