Kongres za okončanje učešća SAD-a u ratu u Jemenu

Rezolucija ide na potvrđivanje predsjedniku Trumpu za kojeg se očekuje da će staviti veto na nju (EPA)

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je dokument koji poziva na okončanje podrške Sjedinjenih Američkih Država koaliciji pod vodstvom Saudijske Arabije u ratu u Jemenu, što je u suprotnosti sa politikom predsjednika Donalda Trumpa prema ovoj zemlji.

Zbog toga što je već prošla Senat, ova rezolucija ide na potvrđivanje predsjedniku Trumpu za kojeg se očekuje da će staviti veto na nju, prenosi AP.

Predsjedavajući Odbora za vanjske poslove Predstavničkog doma SAD-a Eliot Engel u kome demokrate imaju većinu, izjavio je da Kongres više neće ignorirati svoje ustavne obaveze kada je u pitanju vanjska politika, prenosi Tanjug.

Okončanje podrške

Američki Senat je prvi usvojio akt kojim poziva administraciju američkog predsjednika Donalda Trumpa da okonča podršku prosaudijskoj koaliciji koja učestvuje u ratu u Jemenu, a ta odluka je izglasana sa 54 glasa za i 46 glasova protiv, bez obzira što u Gornjem domu Kongresa blagu većinu imaju Trumpovi republikanci.

Rat u Jemenu je u svojoj petoj godini, hiljade osoba je ubijeno, a milioni su na ivici gladi, što sve zajedno doprinosi da Ujedinjeni narodi stanje u ovoj zemlji nazivaju najtežom humanitarnom krizom na svijetu, prenosi agencija.

Izvor: Agencije