Izvještaj: Etiopska posada poštovala pravila Boeinga

Izvještaj predlaže Boeingu da provjeri sistem kontrole aviona, a avijacijskim vlastima da potvrde da je problem riješen (EPA)

Posada aviona Ethiopian Airlinesa koji se srušio prošlog mjeseca, izvršila je sve procedure koje je proizvođač Boeing preporučio, ali nije mogla da kontroliše avion, navedeno je u preliminarnom izvještaju na osnovu podataka iz aviona.

Let je iskusio “ronilačke uslove”, prema istraživanju koje je objavila ministrica za saobraćaj Etiopije Dagmawit Moges, prenio je AP.

“Piloti su više puta slijedili sve procedure proizvođača, ali nisu mogli kontrolirati avion”, izjavila je Moges na konferenciji za novinare u Adis Abebi.

U skladu s međunarodnim standardima, izvještaj ne imenuje krivca, a ne sadrži ni detaljnu analizu leta koja se očekuje u konačnom izvještaju u roku od godine dana.

Međutim, jasno je otklonilo mogućnost da piloti nisu poštivali procedure i dalo dvije upute proizvođaču Boeingu i regulatorima.

Preporuke proizvođaču

Izvještaj predlaže Boeingu da provjeri sistem kontrole aviona, a avijacijskim vlastima da potvrde da je problem riješen prije nego dopuste da taj model aviona ponovno poleti.

Boeing MAX8 prizemljen je širom svijeta nakon nesreće u Etiopiji, druge takve u šest mjeseci. Prošle godine u oktobru, 189 ljudi poginulo je u padu aviona Lion Aira u Indoneziji.

“Budući da je otkriveno da se nos aviona spustio nekoliko puta, a da to nije bila komanda pilota… predlažemo da proizvođač provjeri kontrolni sistem letjelice”, rekla je Moges.

Stav Boeinga

Međutim, izvještaj bi moglo izazvati raspravu s Boeingom o tome kako su piloti reagirali na probleme koje su izazvali krivi podaci iz senzora za protok zraka, posebno jesu li stabilizirali avion prije nego što su ugasili softver. Boeing je saopćio da će analizirati izvještaj.

Porodice žrtava, regulatori i avioprijevoznici širom svijeta čekaju zaključke istrage nesreće u kojoj se novi Boeing srušio šest minuta nakon polijetanja.

U preliminarnom izvještaju nesreće Lion Aira stoji da su piloti izgubili kontrolu nakon što su se mučili s automatskim sistemom za sprečavanje gubitka uzgona (MCAS), koji je više puta spustio nos aviona na osnovu krivih podataka iz senzora.

Boeing je u srijedu objavio da je uspješno testirao poboljšanu verziju MCAS-a kako bi piloti njime mogli lakše upravljati. 

Izvor: Agencije