Istraživanje: Najviše Rusa još od 2007. želi odseliti

Onih koji bi željeli otići u inostranstvo najviše je među radno sposobnim stanovništvom (EPA)

Čak 44 posto Rusa uzrasta od 15 do 29 godina želi emigrirati iz zemlje, dok ekonomija stagnira, zaključak je istraživanja koje je provela organizacija za ispitivanje javnog mnijenja Galup.

Anketa, bazirana na 2.000 intervjua “licem u lice” tokom 2018. godine, pokazala je da se 20 posto svih Rusa želi preseliti u inostranstvo, što je najveći udio još od 2007. godine, kada je iznosio 17 posto, prenosi Reuters.

Među populacijom uzrasta od 30 do 45 godina starosti 22 posto njih je izjavilo da se želi preseliti u inostranstvo trajno, a najtraženije destinacije su Njemačka i Sjedinjene Američke Države.

Godine 2014. godine samo je 14 posto anketiranih uzrasta od 15 do 29 godina i sedam posto u uzrastu od 30 do 45 godina izjavilo da se želi iseliti iz zemlje.

Pad realnih prihoda, rast poreza

Onih koji bi željeli otići najviše je među radno sposobnim stanovništvom, što, po Galupu, može imati značajnog utjecaja na budućnost ruske ekonomije i njen položaj i politički utjecaj u svijetu.

“Iako se svi ovi Rusi neće iseliti, sama činjenica da postoji takva želja kod najvećeg broja stanovnika u posljednjih nekoliko godina trebalo bi zabrinuti Moskvu”, navodi organizacija u saopćenju.

Ispitivači pripisuju ovakvo raspoloženje razočaranju stanovništva poslije pet uzastopnih godina pada realnih prihoda i vladinih mjera koje podrazumjevaju podizanje starosne granice za penzioniranje i povećanje poreza na dodanu vrijednost.

Galup navodi da se stanovništvo Rusije prošle godine po prvi put za posljednjih deset godina smanjilo na 146,8 miliona i da je Rusija u opasnosti da prekorači osam posto manje stanovnika do 2050. godine, projektiranih od Ujedinjenih naroda, navodi agencija.

Izvor: Agencije