Haftar naredio trupama da krenu ka Tripoliju

Lider međunarodno nepriznate administracije u Libiji Khalifa Haftar naredio je svojim trupama da krenu prema prijestolnici Tripoliju, koja je pod kontrolom snaga lojalnih premijeru Fayezu al-Serraju.

Haftar je poziv objavio u videu naslovljenom “Operacija oslobađanja Tripolija”, prenosi Reuters.

Komandant međunarodno nepriznatih istočnih libijskih snaga lojalnih Khalifi Haftaru izjavio je ranije u četvrtak da su njegove jedinice uspostavile potpunu kontrolu nas gradom Gharyanom, gotovo 100 kilometara južno od prijestolnice Tripolija.

Libija je od svrgavanja sa vlasti i svirepog ubistva lidera Muammara Gaddafija podijeljena na međunarodno priznatu vladu u Tripoliju na čelu sa premijerom Fayezom al-Serajjom i paralelnu administraciju lojalnu Khalifi Haftaru za koju se bori Libijska nacionalna armija (LNA), podsjeća Reuters.

“U potpunosti kontroliramo Gharyan i upravo sada dok razgovaramo vozim se kroz grad”, rekao je u telefonskoj izjavi Reutersu Abdelsalam al-Hassi, komandant snaga koje su zadužene da osiguraju zapadnu Libiju.

Grad Gharyan je bio lojalan vladi u Tripoliju, prenosi Tanjug.

Libijska nacionalna armija generala Khalife Haftara najavila je ranije da priprema ofanzivu “čišćenja zapada Libije i glavnog grada Tripolija, od terorista i plaćenika”.

General Ahad al-Mesmari, glasnogovornik LNA, najavio je to na konferenciji za novinare u Bengaziju i dodao da se završavaju pripreme za vojnu operaciju.

U Tripoliju je šef Vlade nacionalnog jedinstva (GNA) Fayez al-Serajj u saopćenju upozorio na “eskalaciju i huškačke izjave”.

Zemlja sa dvije vlasti

Ta naftom bogata zemlja ima dvije vlasti: GNA sa sjedištem u Tripoliju uspostavljenu krajem 2015. na temelju ugovora pod pokroviteljstvom UN-a i suparničku samoproglašenu vladu Khalife Haftara na istoku zemlje koju kontrolira Libijska nacionalna armija (LNA).

Medijski ured LNA je ranije na Facebooku naveo da se po odluci maršala Haftara više vojnih jedinica uputilo prema zapadu kako bi očistili teren od ostataka naoružanih grupa.

Taj tekst je popraćen video snimkom kolone više desetaka vojnih vozila. Za sada nije bilo moguće provjeriti smjer njihovog kretanja.

Serajj je pozvao svoje protivnike, ne imenujući ih, da prestanu prijetiti i pozvao ih da pokažu mudrost i razum.

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres izjavio je u srijedu da je bio u posjeti Libiji kako bi spriječio sukob između suparničkih vlasti u zemlji.

Guterres je izrazio nadu da će nedavno najavljeni susret samozvanog lidera Libijske nacionalne armije Haftara i premijera Libije Fayezom Serajjem biti važan korak ka ujedinjenju libijskih institucija.

Izvor: Al Jazeera i agencije