Cavusoglu: Kupovina S-400 od Rusije gotova stvar

Mevlut Cavusoglu je podsjetio da je Ankara više puta obavijestila Washington da se ne može otkazati kupovina sistema S-400 (EPA)

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu izjavio je u četvrtak da je turska kupovina raketnog sistema S-400 od Rusije, koja je izazvala tenzije s Washingtonom, “gotova stvar” i da ona ne može biti otkazana.

On je na konferenciji za novinare na marginama posjete Sjedinjenim Američkim Državama rekao da odnosi Turske i Rusije nisu alternativa njenim savezima s NATO-om ili Evropskom unijom, prenosi Reuters.

Cavusoglu je podsjetio da je Ankara više puta obavijestila Washington o tome, navodi agencija Tass.

“Prethodno, prije nekoliko mjeseci, rekli smo SAD-u i našim drugim partnerima da se dogovor s Rusijom o S-400 ne može otkazati. Već smo nabavili odbrambene sisteme, stvar je gotova”, rekao je on, prenosi Tanjug.

Nastavak razgovora NATO partnera

Prethodno je, također na konferenciji u Washingtonu, američki državni sekretar Mike Pompeo izjavio da SAD nastavlja razgovore s Turskom o njenim planovima da kupi odbrambeni raketni sistem S-400 od Rusije.

“Velike su šanse da SAD i Turska tješnje sarađuju”, kazao je on na konferenciji za novinare na kraju sastanka ministara vanjskih poslova članica NATO-a u Washingtonu, prenosi Reuters.

On je dodao da je razgovarao s turskim kolegom i da je uvjeren da će dva NATO saveznika moći pronaći put naprijed.

Pompeo je, također, rekao da se na sastanku NATO-a razgovaralo o neophodnosti da ruske snage napuste Venecuelu.

Ti razgovori, kako je dodao, bili su dio šire debate o intervencijama ruskog Ministarstva vanjskih poslova.

Izvor: Agencije