Bloomberg: Rijad završava prvi nuklearni reaktor

Saudijska Arabija je otvoreno izrazila želju za nuklearnom elektranom (EPA)

Satelitske fotografije pokazuju da se Saudijska Arabija bliži završetku izgradnje svog prvog nuklearnog reaktora u jugozapadnom dijelu Centra za nauku i tehnologiju “Kralj Abdulaziz” (KACST) u Rijadu, prenosi američki portal Bloomberg.

Portal upozorava na rizike da Saudijska Arabija iskoristi ovu tehnologiju bez pridržavanja međunarodnih standarda, te da cijela stvar zabrinjava stručnjake za kontrolu naoružanja. Saudijska Arabija još uvijek nije potpisnica međunarodnih zakonskih okvira koje slijede druge nuklearne sile, čime bi se garantiralo da civilni nuklearni program ne bude iskorišten za proizvodnju oružja.

Bloomberg citira riječi Roberta Kelleya, bivšeg direktora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) kako postoji vrlo velika vjerovatnoća da ove fotografije pokazuju prvi nuklearni objekt u Saudijskoj Arabiji.

Objekt otvoren za posjetioce

Ministarstvo energetike Saudijske Arabije navelo je u svom saopćenju da je svrha objekta “sudjelovanje u naučnim, istraživačkim, obrazovnim i mirnim aktivnostima u skladu sa međunarodnim konvencijama”. Ministarstvo je priopćilo da se izgradnja objekta odvija transparentno i da je kraljevina potpisala sve međunarodne ugovore o nuklearnoj neproliferaciji, dodajući da je objekt otvoren za posjetioce.      

Saudijska Arabija je otvoreno izrazila želju za nuklearnom elektranom, ali se sasvim malo zna o mehanizmima praćenja koje namjerava uspostaviti, navodi ovaj američki portal.   

Ističe da stručnjaci za kontrolu naoružanja sa sumnjom gledaju na nuklearne ambicije Rijada zbog zvaničnih izjava da bi kraljevina mogla pokušati nabaviti nuklearno naoružanje. 

Prije nešto više od godinu dana, saudijski prijestolonasljednik Mohamed bin Salman izjavio je u intervjuu za američki televizijski kanal CBS da njegova država ne želi imati nuklearnu bombu, međutim razvije li Iran nuklearnu bombu, onda će i Saudijska Arabija zasigurno učiniti isto što je prije moguće.  

Razvoj nuklearnog oružja

Informacije koje je otkrio Bloomberg o skorom završetku izgradnje prvog nuklearnog rektora u Saudijskoj Arabiji dolaze u vrijeme kada američki zakonodavci pokazuju zabrinutost da bi Saudijska Arabija mogla razviti nuklearno oružje.  

Dvojica američkih senatora, Bob Menendez iz Demokratske stranke i Marco Rubio iz Republikanske stranke, poslali su pismo sekretaru za energetiku Ricku Perryju u kojem izražavaju svoju zabrinutost i traže pojašnjenje o odobrenju američke administracije da se izda dozvola za prodaju nuklearne energije Rijadu. 

Medijski izvještaji su prošle sedmice otkrili da je Perry još od novembra 2017. neimenovanim američkim kompanijama odobravao prodaju nuklearne tehnologije i savjetničkih usluga Saudijskoj Arabiji.

Važno je napomenuti da je administracija američkog predsjednika Donalada Trumpa pregovarala o sporazumu koji bi pomogao Rijadu da izgradi dva nuklearna reaktora. Sjedinjene Američke Države se također utrkuju s Južnom Korejom, Francuskom, Rusijom i Kinom za mogući dogovor o izgradnji nuklearnih reaktora u Saudijskoj Arabiji, a očekuje se da će kraljevina ove godine proglasiti pobjednika.

Izvor: Al Jazeera