Norveški ribari pronašli ruskog ‘vojnog’ kita

Beluga kit je više puta prilazio norveškim brodovima kod ostrva Ingoya (EPA)
Beluga kit je više puta prilazio norveškim brodovima kod ostrva Ingoya (EPA)

Do ribara na severu Norveške doplivao je pre nekoliko dana kit beluga, na kojem su primetili neku vrstu pojasa za koju sumnjaju da potiče od ruske vojske.

Kit je, kako prenosi RTS, doplivao do ribara koji su imali utisak da želi da se češe o čamac, a onda su primetili pojas.

Fotografisali su životinju i poslali fotografije pomorskim biolozima u Tromsou, jer su, kako je objasnio jedan ribar, mislili da se upleo u nešto što mu smeta da pliva.

Profesor na norveškom Arktičkom univerzitetu u Tromsou Audun Rikardsen bio je, međutim, siguran da je pojas na belugu stavljen ljudskom rukom, ali mu nije bilo poznato da naučnici u Norveškoj ni u Rusiji koriste takvu opremu.

Zbog toga je, kaže, kontaktirao ruske kolege, koji su mu rekli da ruski naučnici ne koriste tu vrstu opreme.

Ruske ilegalne farme kitova

Pitomi kit je više puta prilazio norveškim brodovima kod Ingoye, artičkom ostvu koje je oko 415 kilometara udaljeno od Murmanska, gde je stacionirana ruska Severna flota.

Ribari su sa Jorgenom Vigom, pomorskim biologom i sa inspektorom Ingveom Larsenom uspeli da namame belugu filetima bakalara kako bi skinuli pojas, najpre iz čamca, da bi onda Larsen obukao ronilačko odelo i ušao u vodu sa kitom i uspeo da skine pojas.

On je posle izjavi da je kit bio veoma pitom kao da je bio navikao na ljude.

Na pojasu je pisalo da je oprema iz Sankt Peterburga, kao i da je imao držac za “go pro” kameru, ali nije bilo kamere.

“Poznato nam je da u Rusiji imaju pripitomljene kitove u zatočeništvu, koje ponekada puste u divljinu ili oni sami pobegnu”, objasnio je Larsen.

I američka i ruska mornarnica imale su tajne programe u kojima su koristile morske sisare za brojne zadatke tokom Hladnog rata, a proteklih meseci pojavila se u medijima priča o ilegalnoj farmi kitova u istočnoj Rusiji, u kojoj su pre nekoliko nedelja odlučili da se više desetina kitova pusti na slobodu.

Izvor: Agencije


Povezane

Fotografije ulovljenih kitova na Islandu ogorčile su aktiviste za zaštitu životinja. DNK testiranje mesa posljednjeg ubijenog kita pokazalo je da ono, zbog zakonskog ograničenja, ne može da bude izvezeno i prodato.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO