Ustavni sud Alžira potvrdio ostavku predsjednika

Abdulaziz Bouteflika je bio predsjednik Alžira od 1999. godine (EPA)

Ustavni sud Alžira potvrdio je u srijedu ostavku predsjednika ove zemlje Abdulaziza Buteflike, koji ju je podnio u utorak.

Alžirska novinska agencija APS javila je kako je u srijedu zasjedao Ustavni sud u vezi s podnošenjem ostavke predsjednika Buteflike i upražnjenim mjestom predsjednika zemlje, prenosi Anadolija.

Nakon sastanka, iz Ustavnog suda je potvrđeno kako je upražnjena pozicija predsjednika Alžira.

Bouteflika je u ponedjeljak saopćio da će podnijeti ostavku prije 28. aprila, kada mu ističe mandat.

U subotu se nekoliko hiljada građana okupilo u glavnom gradu Alžira na protestu, na kojem su tražili od alžirskog predsjednika da odstupi sa funkcije.

Građani su se okupili na trgu Al-Berid u Alžiru, a nosili su i transparente na kojima je pisalo: “Vojska i narod su braća”, “Napokon se čuje i glas vojske”.

Masovne demonstracije širom zemlje

Prije dvije sedmice, nakon nekoliko sedmica protesta protiv predsjednikovog plana da se kandidira za peti mandat, 82-godišnji Bouteflika odgodio je izbore zakazane za 18. april i povukao kandidaturu.

Građani Aližra nastavili su s masovnim demonstracijama u nekoliko gradova, optuživši Boutefliku za neustavno produženje svog četvrtog mandata na poziciji predsjednika, koji bi trebao isteći narednog mjeseca.

U februaru je alžirski Nacionalni liberalni front kandidirao Boutefliku za peti predsjednički mandat, uprkos njegovim zdravstvenim problemima.

Bouteflika je bio predsjednik Alžira od 1999. godine.

Izvor: Agencije