Trump ponovo traži od članica NATO-a veća izdvajanja za odbranu

Stoltenberg (lijevo) je zahvalio Trumpu na "snažnoj posvećenosti NATO" i na tome što podstiče članice alijanse da povećaju izdvajanja. (EPA)

Američki predsednik Donald Trump pohvalio je članice NATO zbog povećanja njihovih finansijskih doprinosa alijansi, ali ih je i pozvao da izdvajaju još više sredstava, navodeći da Sjedinjene Američke Države (SAD) i dalje imaju disproporcionalan udeo u troškovima odbrane Evrope.

Trump, koji je ranije nagovestio da bi mogao da povuče SAD iz alijanse ako njene članice ne povećaju znatno svoja izdvajanja za odbranu, izdvojio je Nemačku kao zemlju koja nije u dovoljnoj meri povećala finansijske doprinose.

“Nemačka ne plaća svoj deo. Imam simpatije prema Nemačkoj, ali oni ne plaćaju koliko bi trebalo. Mi plaćamo veliki deo troškova NATO koji u osnovi štiti Evropu”, rekao je Trump.

On se u Beloj kući sastao ss generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, koji boravi u Vašingtonu povodom obeležavanja 70. godišnjice osnivanja alijanse.

“Radimo zajedno na tome da neki od naših saveznika počnu da plaćaju svoj deo. U nekom trenutku, to će morati da bude povećano”, rekao je Trump novinarima pred Stoltenbergom.

Veća izdvajanja za odbranu počela 2014.

Stoltenberg je zahvalio Trumpu na njegovoj “snažnoj posvećenosti NATO” i na tome što podstiče članice alijanse da povećaju izdvajanja.

Finansijska izdvajanja 29 članica NATO, koja su bila smanjena po okončanju Hladnog rata, počela su da se povećavaju od 2014. godine, pre nego što je Trump postao predsednik SAD.

Posle ruskog pripajanja ukrajinskog poluostrva Krim, članice su se dogovorile da povećaju budžete za odbranu i da do 2024. godine počnu da izdvajaju dva odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) za troškove odbrane.

Sjedinjene Države troše oko 3,4 odsto BDP-a na odbranu.

Nemačka je na meti Trumpa jer sada planira da troši 1,5 odsto BDP-a do 2024. godine.

Otkako je Trump postao predsednik SAD, ostale članice NATO povećale su budžete za odbranu za 41 milijardu dolara.

Do kraja 2020. godine, povećanje će iznositi 100 milijardi dolara, rekao je Stoltenberg.

Izvor: Agencije