Trump ‘100 posto spreman’ da zatvori granicu s Meksikom

Donald Trump je optužio Honduras, Gvatemalu i El Salvador da ne provjeravaju priliv imigranata koji se kreću ka SAD-u (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump upozorio je da je “100 posto” spreman da zatvori južnu granicu zemlje ukoliko se ne postigne sporazum s Kongresom o  imigracijskoj reformi.

“Ukoliko oni ili mi ne postignemo sporazum s Kongresom, granica će biti zatvorena, 100 posto”, izjavio je on novinarima u Bijeloj kući, prenosi Fena.

Trump je kazao da su Sjedinjene Američke Države “izbačene” iz procesuiranja ilegalnih imigranata te da je to “veoma nepoštena situacija”.

Američki predsjednik optužio je centralnoameričke zemlje Honduras, Gvatemalu i El Salvador da ne provjeravaju priliv imigranata koji se kreću ka Sjedinjenim Američkim Državama, prijeteći prekidom pomoći tim zemljama.

“One ne čine ništa za nas, a mi dajemo stotine miliona dolara za te tri zemlje”, rekao je Trump.

Moguće drastične mjere

“Oni organiziraju te karavane i ne stavljaju svoje najbolje ljude u te karavane. Mi ih više nećemo primati”, izjavio je američki predsjednik.

Trumpovi komentari potvrđuju spekulacije da bi Sjedinjene Američke Države mogle poduzeti drastične mjere uprkos tome što bi one nosile rizike po ekonomiju zemlje.

Ranije je glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders izjavila da je zatvaranje južne američke granice možda “najbolja odluka”.

“Moglo bi se desiti da bude najbolja odluka da zatvorimo granicu. Demokrati nam trenutno ne ostavljaju apsolutno nikakav izbor”, kazala je Sanders novinarima.

Ni Trump, ni Sanders nisu pomenuli vremenski okvir za takav potez, iako je predsjednik SAD-a ranije sugerirao da bi se to moglo desiti već ove sedmice, prenosi Xinhua.

Izvor: Agencije