Stoltenberg: NATO ne želi novi Hladni rat

U govoru u američkom Kongresu, Jens Stoltenberg je apelirao da se 'sačuva jedinstvo' Saveza (EPA)

NATO “ne želi novu utrku u naoružanju”, niti “novi Hladni rat”, ali znat će se odbraniti bude li potrebno, poručio je u srijedu generalni sekretar Sjevernoatlantskog saveza Jens Stoltenberg povodom obilježavanja 70. godišnjice njegovog utemeljenja.

U govoru u američkom Kongresu, on je, također, apelirao da se “sačuva jedinstvo” Saveza, koji ima 29 država članica, prenosi Hina.

Praćen ovacijama zastupnika i senatora, bivši norveški premijer podsjetio je na “svečano obećanje” utemeljitelja Saveza: “Jedan za sve, svi za jednoga”, načelo upisano u njegovoj Povelji, koje američki predsjednik Donald Trump ponekad dovodi u pitanje.

“Prevladali smo nesuglasice u prošlosti i moramo ih prevladati i u budućnosti”, kazao je.

‘Najuspješniji savez u historiji’

“Dobro je imati prijatelje”, istaknuo je.

Navevši Rusiju među “izazovima bez presedana” s kojima je NATO suočen, ponovno je pozvao Moskvu da poštuje Sporazum o eliminaciji nuklearnog oružja srednjeg dometa – INF, potpisan sa SAD-om 1987. godine.

SAD je početkom februara objavio da će se za šest mjeseci povući iz tog sporazuma, optuživši Moskvu da ga već dugo ne poštuje.

Ruski predsjednik Vladimir Putin suspendirao je potom sudjelovanje Rusije u tom sporazumu, a pregovori o tom pitanju za sada su u slijepoj ulici.

“Rusija krši INF sporazum”, ustvrdio je Stoltenberg, upozorivši da “vrijeme ističe”.

“NATO ne namjerava rasporediti kopnene nuklearne projektile u Evropi”, rekao je.

“Ali, NATO će uvijek poduzimati potrebne korake za vjerodostojno i efikasno odvraćanje.”

Stoltenberg je ocijenio da je NATO “najuspješniji savez u historiji” te pozdravio Trumpovo insistiranje da države članice povećaju potrošnju za odbranu.

“Ta poruka ima jasan utjecaj i jača NATO”, rekao je on.

Budžet do 100 milijardi dolara

Generalni sekretar je iznio podatak da su evropske članice i Kanada u posljednje dvije godine povećali vojne budžete za 41 milijardu dolara, a da će do kraja 2020. godine taj iznos porasti na 100 milijardi dolara.

“NATO je snažan savez. Ali, da bi to ostao, mora biti i pošten savez”, kazao je Stoltenberg.

On je u Kongresu govorio nekoliko sati prije početka dvodnevnog ministarskog sastanka u Washingtonu povodom 70. godišnjice Saveza, koji proteklih desetljeća sa 12 narastao na 29 članica.

Izvor: Agencije