Počelo suđenje za korupciju bivšem premijeru Malezije

Suđenje počinje gotovo godinu dana nakon što je Najib izgubio mjesto premijera (EPA)

Bivši malezijski premijer Najib Razak u srijedu očekuje početak suđenja zbog korupcije povezane sa pronevjerom više milijardi dolara, zbog koje je pala njegova vlada.

Najib, malezijski premijer od 2009. do 2018. godine, obučen u tamnoplavo odijelo i kravatu, smijao se dok je ulazio na sud u Kuala Lumpuru, prenose agencije.

Okružen novinarima i pristalicama, pozvao je na molitvu prije nego je ušao u sudnicu.

Najib je suočen sa sedam tačaka optužbe u prvom od nekoliko krivičnih postupaka u kojima je optužen za pranje oko 4,5 milijarde dolara iz državnog fonda 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Suđenje se odnosi na prebacivanje iznosa od približno 10 miliona dolara na Najibov bankovni račun od SRC International, bivšem sudioniku 1MDB-a.

Najib se izjasnio da nije kriv po tri tačke optužnice o povredi povjerenja, tri tačke pranja novca, i jedna tačka zloupotrebe ovlasti oko transfera, čiji je dio od jedne milijarde završio, prema istražiteljima, na Najibovu računu.

Šest zemalja vodi istragu

Najib je opet opovrgavao učestvovanje u kriminalu te je rekao da su optužbe politički motivirane.

Suđenje počinje gotovo godinu dana nakon što je Najib izgubio mjesto premijera na parlamentarnim izborima, koje su obilježili protesti građana zbog korupcije i povećanje troškova života. Na izborima je pobijedio Mahatir Mohamad (93).

Otkako je izgubio izbore, Najib je pod paljbom čak 42 optužnice, gdje je većina povezana sa 1MDB i ostalim državnim entitetima. Gotovo 300 miliona dolara vrijedne robe – nakita, skupocjenih satova i torbi – pronađeno je nakon izbora u nekretninama povezanim s Najibom.

Najmanje šest zemalja, uključujući Sjedinjene Američke Države, Švicarsku i Singapur, pokrenulo je istrage oko 1MDB, koju je osnovao Najib 2009. godine.

Najib je, što je suđenje bilo bliže, napravo radikalni zaokret svog imidža. Počeo se predstavljati kao žrtva osvetoljubive vlade te je pokušao promijeniti sliku o sebi kao o elitnom i bogatom političaru.

Izvor: Agencije