Parlament Australije: Senator pokušava žrtvama pripisati krivicu

Tinejdžer je pogodio Anninga jajetom nakon njegovih komentara (AP)

Parlament u Australiji velikom većinom izglasao je cenzuru nezavisnog ultradesničarskog senatora Frasera Anninga zbog njegovih “zapaljivih i razdornih komentara” o napadu na džamije u Christchurchu. 

Senat je rekao da on komentarima “pokušava da pripiše krivicu žrtvama strašnog zločina te da omalovažava ljude na osnovu religije” i da to ne odražava mišljenje Senata ili Australaca. 

Prošlog mjeseca, samoprozvani australski bijeli supremacista ubio je 50 ljudi u terorističkom napadu na dvije džamije na Novom Zelandu. 

Nakon napada, kojeg je napadač uživo prenosio na Facebooku, Anning je rekao da postoji veza između imigracije muslimana i nasilja. 

Kasnije je osudio napad ali je insistirao da se on desio zbog “rastućeg straha… od povećane prisutnosti muslimana”. 

“Veoma je važno da je Parlament ujedinjen u osudi ovih užasnih komentara koji su izneseni”, rekao je senator Mathias Cormann iz Liberalne stranke. 

“Ovi komentari su bili užasni i nažalost još je gore s obzirom na poziciju senatora Anninga u ovom parlamentu i platforme koju ima zbog toga.”

‘Patetičan pokušaj’

Penny Wong iz radničke partije rekla je da je senator optužio žrtve “kada su se porodice, prijatelji i zajednice onih koji su ubijeni još oporavljali od šoka”, optuživši Anninga da je koristio govor mržnje. 

“Dok su povrijeđene primali u bolnicu, ovaj senator je pokušavao da još više raspiri podjelu. Kako patetično. Sramotan i patetičan pokušaj čovjeka koji nije čak ni izabran da dobije pažnju iskorištavajući različitosti kao pogrešan pravac za političko napredovanje”, rekla je Wong. 

Tinejdžer je pogodio Anninga jajetom nakon njegovih komentara a jedan političar ga je dva puta udario u lice. 

Online peticiju kojom se poziva na ostavku Anninga potpisalo je više od 1,4 miliona ljudi. Međutim, Senat ne može ukloniti senatora osim ako nije osuđen za zločin ili proglašen nekompetentnim.

Napadač Brenton Tarrant pojavit će se na sudu u petak. 

Izvor: Al Jazeera i agencije