‘Panama Papers’: Naplaćeno 1,2 milijarde dolara utajenih poreza

Međunarodni mediji otkrili su veliki sistem utaje poreza (EPA)

Tri godine nakon otkrića skandala “Panama Papers”, 22 države uspjele su do danas naplatiti 1,2 milijarde dolara utajenih poreza, objavio je konzorcij istraživačkih novinara.

Najviše su od utajivača naplatile britanska državna blagajna, 252 miliona dolara, Njemačka 183 miliona dolara i Francuska 149 miliona dolara.

Ukupan iznos će se vjerovatno povećati, navodi u saopćenju Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara – ICIJ.

Političari, nogometaši, milijarderi

Otkriće skandala omogućilo je vladama da vrate skriveni novac, ali i dugoročnu promjenu ponašanja i stajališta građana, zaključio je ICIJ.

Međunarodni mediji otkrili su veliki sistem utaje poreza koji je vodio panamski advokatski ured Mossack Fonseca.

Potom su se tri godine pravosuđa nekoliko zemalja bavila tim prevarama.

Stotinjak novina sudjelovalo je u istraživanju koje je otkrilo da je porezne oaze koristilo 140 političara, nogometaša i milijardera, što je šokiralo svjetsku javnost.

Izvor: Agencije


Povezane

Mnogi su doživjeli neugodno iznenađenje objavom tzv. Dosjea Panama.Neki jer su nakon toga dospjeli pod lupu istražnih organa, a drugi zbog šokantnih otkrića o obimu finansijskih prevara širom svijeta.Toga nisu bili pošteđeni ni pojedinci i kompanije iz regije.Jakov Avram otkriva šta su tzv. poreske oaze, zbog čega su privlačne bogatašima, a pogubne za društveni napredak […]

Published On 10 Apr 2016

Širom svijeta nastavljaju se reakcije na objavljivanje imena iz Dosjea Panama o poreznim utajama.Islandski premijer, čije se ime spominje u ovom slučaju, dao je ostavku.Francuska i Panama zaprijetile su jedna drugoj stavljanjem na „crne liste” a pokrenute su istrage u brojnim državama.Ali, čuju se i demanti prozvanih, koji uzvraćaju da nisu radili ništa loše.

Published On 06 Apr 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO