Oktay: SAD nek odluči da li će ostati saveznik Turske

SAD mora odlučiti da li će dovoditi u pitanje naše prijateljstvo, poručio je Fuat Oktay (EPA)

Zamjenik predsjednika Republike Turske Fuat Oktay reagirao je na izjavu potpredsjednika Sjedinjenih Američkih Država Mikea Pencea o odluci Turske da kupi ruski protuzračni sistem S-400, poručivši mu kako SAD mora donijeti odluku da li će ostati saveznik Turske, ili će nastaviti dovoditi u pitanje prijateljstvo između dviju zemalja.

Oktay je putem Twittera reagirao na komentar potpredsjednika SAD-a u vezi s odlukom Turske da kupi ruski protuzračni sistem S-400, prenosi Anadolija.

Pence je u srijedu u Washingtonu poručio kako Turska mora napraviti izbor – da li želi ostati kritični partner najmoćnijeg vojnog saveza u historiji svijeta, ili želi dovesti u pitanje sigurnost ovog partnerstva na način da nepromišljenim odlukama potkopava savez.

Oktay je u svom odgovoru Penceu napisao poruku: “SAD mora odlučiti da li želi ostati saveznik Turske, ili će dovoditi u pitanje naše prijateljstvo na način što će, ruku pod ruku s terorističkim organizacijama, stavljati nas u tešku situaciju.”

Sigurnosne prijetnje

Turska je od 2011. godine intenzivirala jačanje zračnih odbrambenih kapaciteta zbog sigurnosnih prijetnji u regiji.

Nakon propalih pregovora o kupovini američkog protuzračnog sistema Patriot, Turska je 2017. godine odlučila od Rusije kupiti sofisticirani odbrambeni sistem S-400.

Takav potez Ankare je izazvao negodovanje Washingtona.

Niz američkih vojnih zvaničnika i analitičara traže da SAD ne isporuči Turskoj avione F-35 ako Ankara dobije ruske sisteme S-400.

Tvrde da bi tako Rusija indirektno mogla dobiti ključne parametre o američkim bombarderima.

Turski ministar odbrane Hulusi Akar je kazao kako kupovina ruskog odbrambenog sistema S-400 za Tursku ne predstavlja pitanje izbora, već prijeke potrebe.

Izvor: Agencije