Mediji: Hoće li Erdogan napraviti radikalne promjene u svojoj partiji?

Recep Tayyip Erdogan je uspio zadržati popularnost svoje stranke i završiti izbore sa 52 posto osvojenih glasova (EPA)

Abdulkadir Selvi, kolumnista turskog lista Hurriyet, piše da turski predsjednik Reccep Tayyip Erdogan, kao predsjedavajući Partije pravde i razvoja – AKP, nakon lokalnih izbora ima pred sobom brojne i različite opcije koje će odrediti sudbinu, budućnost i mogućnosti ove stranke.

Očekuje se da će Erdoganove promjene obuhvatiti ekonomske i strukturalne aspekte koji se tiču ove stranke, kao i promjene u domaćoj politici, pitanjima sigurnosti i ljudskih sloboda i druge odluke, dodaje autor.

Koliko je važno da se provede modernizacija i obnova AKP-a, Salvi argumentira primjerom koji se desio Domovinskoj partiji – ANAP 1989. godine. U to vrijeme dolazi do pada popularnosti ove stranke na lokalnim izborima te gubi kontrolu nad Ankarom i Istanbulom, a njeno mjesto na političkoj sceni preuzima stranka Refah.

Refah je nastavio pobjeđivati na lokalnim izborima sve do 1994. godine, što mu je omogućilo da preuzme potpunu kontrolu nad glavnim općinama u Ankari i Istanbulu, pored tri druge velike općine, a odnio je pobjedu i na općim izborima 1995. godine.

Stranački ‘umor’ i poruke birača

Autor smatra kako se sličnost između ovih i tadašnjih izbora ogleda u tome da ANAP nije izvukao pouke i lekcije iz svojih slabih rezultata na izborima 1989. godine, što je otvorilo prostor pred Refahom za napredovanje i preuzimanje vodstva na političkoj sceni u Turskoj. Prema tome, sve političke stranke trebaju prepoznati i shvatiti poruke koje im šalje narod preko glasačkih kutija, umjesto da se utrkuju oko proglašavanja pobjede u ovoj ili onoj općini.

Selvi je spomenuo i reakciju Erdogana na čestitke koje su mu upućene vezano za uspjeh referenduma 16. aprila, na kojem se odlučivalo o uvođenju predsjedničkog sistema u Turskoj, kada je potvrdio svima kako su “izbori 2019. godine” najvažniji, misleći na upravo održane lokalne izbore.

Turski predsjednik je u to vrijeme, također, govorio o “umoru” koji je zadesio strukture AKP-a, nagovještavajući time promjene, što je djelomično i učinio u pojedinim općinama i sa stranačkim kadrovima. Međutim, čini se da su AKP-u potrebne radikalnije promjene kako bi pobijedio na izborima 2023. godine, smatra Selvi.

Autor smatra da su rezultati posljednjih izbora u Turskoj iznjedrili nove jednačine na turskoj političkoj sceni, pošto je koalicija AKP-a i Partije nacionalnog pokreta – MHP uspjela održati političku stabilnost u zemlji, osvojivši 52 posto glasova. Autor teksta ističe kako su glasači na ovim izborima poslali brojne poruke ovim dvjema strankama.

Dodaje da su sve političke stranke u Turskoj općenito zadovoljne rezultatima lokalnih izbora. AKP je zadržao prednost u odnosu na ostale stranke, dobivši najveći broj glasova u cijeloj zemlji, dok je njenu koaliciju sa MHP-om podržalo 52 posto od ukupnog broja birača, čiji broj prelazi 57 miliona.

Sve su oči uprte u predsjednika

Ova koalicija je donijela koristi i MHP-u, jer se povećao broj općina u kojima je odnio pobjedu. U utrci za gradonačelnika MHP je pobijedio u 12 općina, uprkos tome što je osvojio 7,31 posto glasova. Opoziciona Republikanska narodna partija – CHP uspjela je osvojiti Ankaru, nakon 25 godina, dok su preliminarni podaci, također, pokazali blagu prednost ove stranke u odnosu na AKP u Istanbulu.

Turski predsjednik skrenuo je pažnju na ovaj aspekt u govoru nakon izbora, u kojem je potvrdio da niko, uključujući i predsjednika, nije nepromjenjiv. Kazao je kako je narod na ovim izborima jasno poslao poruku i da je ona stigla do vladajuće stranke, a da nakon obećanja slijedi period djelovanja.

Selvi zaključuje na kraju teksta kako je najveća šansa AKP-a u odnosu na druge stranke to što imaju jakog lidera. Erdogan je uspio zadržati popularnost svoje stranke i završiti izbore sa 52 posto osvojenih glasova. I pored toga, sve će oči sada biti uprte u Erdogana, kako bi se saznale njegove odluke o budućnosti AKP-a te hoće li je vratiti na “tvorničke postavke” ili ne?     

Izvor: Agencije