Kremlj protiv američkog plana jačanja NATO-a na Crnom moru

NATO, Brodovi, Crno more
Kerčka vrata spajaju Crno more s Azovskim morem (EPA)

Rusija “negativno” gleda na američki prijedlog o slanju novih NATO-ovih brodova na Crno more kako bi ondje štitili ukrajinske brodove, priopćio je Kremlj u srijedu.

Washington radi na planu koji predviđa slanje novih brodova Sjevernoatlantskog saveza u Crno more, kao odgovor na oružani sukob ruske i ukrajinske mornarice u studenom 2018. godine u blizini anektiranog Krimskog poluotoka, rekla je u utorak američka veleposlanica pri NATO-u Kay Bailey Hutchinson.

Taj će se prijedlog proučiti u srijedu i u četvrtak, na sastanku ministara obrane zemalja članica Saveza u Washingtonu.

Kremlj je u četvrtak objavio da na taj američki prijedlog gleda “negativno”.

Moskva: Ne razumijemo šta žele reći

“Ne razumijemo što žele time reći. Stanje u Kerčkim vratima i stanje plovidbe onuda je dobro poznato”, rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, kako prenosi Hina.

Ruska obalna straža je u studenome zaplijenila ukrajinske ratne brodove koji su kroz Kerčka vrata htjeli ući u Azovsko more, koje dvije zemlje dijele.

Kerčka vrata spajaju Crno more s Azovskim morem.

U oružanom izgredu su tri osobe ranjene, a 25 ukrajinskih mornara je zarobljeno.

“Želimo biti sigurni da ćemo imati kapacitete za odvraćanje Rusije, koja je veoma agresivna”, kazala je Hutchinson novinarima u utorak.

SAD: Siguran prolaz za ukrajinske brodove

Rekla je da američki prijedlog “ide za tim da ukrajinski brodovi mogu sigurno prolaziti kroz Kerčka vrata”.

I prije tog pomorskog incidenta Kijev i Zapad su mjesecima optuživali Rusiju da namjerno “ometa” plovidbu teretnih brodova u Kerčkim vratima, na koja Moskva polaže pravo kontrole nakon aneksije Krima.

Kroz Kerčka vrata se ulazi u Azovsko more, gdje je nekoliko ukrajinskih luka vrlo važnih za zemlju, napose Berdjansk i Mariupolj.

Izvor: Agencije