Juncker: Ako Parlament ne ratificira sporazum, nema pomjeranja Brexita

Theresa May, Parlament, Velika Britanija
Theresa May objavila je da će 7. juna odstupiti s pozicije predsjednice stranke, a sporazum će početkom mjeseca ponovno biti predstavljen parlamentu. (EPA)

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je u srijedu da Velika Britanija neće dobiti nijedno kratkoročno pomicanje Brexita, dok njezin “frakcijaški” Parlament ne ratificira sporazum o izlasku iz Europske unije najkasnije do 12. travnja.

“Krajnji rok za prihvaćanje sporazuma je 12. travanj. Ukoliko se to ne učini do tada, neće biti moguće dalje odgađanje Brexita”, rekao je on, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Dodao je da je najverojatniji scenarij za 12. travanj u ponoć izlazak bez sporazuma te kako to nije ono što on želi.

“Ali, to je ishod za koji sam se pobrinuo da EU bude za njega spremna”, kazao je Juncker.

May želi izlazak 22. maja

Britanska premijerka Theresa May rekla je ranije u srijedu kako želi da se Velika Britaniji dopusti napuštanje EU-a sa sporazumom 22. svibnja, prenijela je Hina.

Ona je ranije dogovorila s europskim čelnicima da se Brexit odgodi do tog datuma ako Parlament u Londonu do 29. ožujka prihvati sporazum koji je postigla s Bruxellesom, no oni su ga po treći put odbili.

Britanska premijerka sada pokušava postići kompromis s Jeremyjem Corbynom, čelnikom laburista, koji poziva na nastavak članstva u carinskoj uniji i blizak odnos s jedinstvenim europskim tržištem.

“Sada želim da uspijemo pronaći pristup kojim međustranačkom podrškom možemo potvrditi sporazum i dogovor koji će nam omogućiti izlazak 22. svibnja”, kazala je premijerka.

Barnier: Sve izvjesnije bez dogovora

Bilo kakvu novu odgodu s trenutno određenog 12. travnja mora prihvatiti preostalih 27 članica EU-a.

Europski čelnici sastaju se na izvanrednom summitu u Bruxellesu dva dana prije tog roka.

Britanski su zastupnici u ponedjeljak, također, odbacili četiri alternativna prijedloga Brexita, ne uspjevši formirati većinu za bilo koji od prijedloga.

Glavni europski pregovarač za Brexit Michel Barnier ocijenio je nakon toga kako je “sve izvjesnije da će Velika Britanija izaći iz EU-a bez dogovora”.

Izvor: Agencije