Istraga: Piloti Ethiopian Airlinesa primijenili Boeingove hitne procedure

Izvještaj WSJ-a kaže kako su piloti ugasili automatski sistem nazvan MCAS (EPA)

Piloti Boeinga 737 MAX Ethiopian Airlinesa koji se prošlog mjeseca srušio, primijenili su hitne procedure kompanije Boeing, no svejedno nisu uspjeli povratiti kontrolu nad avionom, objavio je Wall Street Journal (WSJ) u srijedu.

U rušenju aviona poginulo je 157 osoba te je dovelo do prizemljenja svih Boeinga 737 MAX u svijetu.

Boeing je objavio smjernice za pilote oko gašenja automatskog sistema za sprečavanje gubitka uzgona uslijed smrtonosnog rušenja aviona u Indoneziji prije manje od pet mjeseci.

Izvještaj WSJ-a kaže kako su piloti ugasili automatski sistem nazvan MCAS, a koji je gurao nos aviona dolje nedugo nakon što su uzletjeli iz Adis Abebe.

Piloti su tada pokušali manuelno stabilizirati avion, stoji u izvještaju, no kasnije su odlučili ponovo uključiti sistem, vjerovatno jer manuelnim upravljanjem nisu postigli željeni rezultat.

Boeing planira softverske dodatke za MCAS

Ponovnim uključenjem sistema upravljanja upalio se i MCAS sistem i avion je još jednom krenuo prema tlu, navode novine.

Preliminarni izvještaj etiopskih istražitelja nije još objavljen.

Glasnogovornik ministarstva saobraćaja Etiopije, Musie Yehyies je rekao kako nisu namjeravali izvještaj objaviti u srijedu. Izvještaj se očekuje, u skladu sa međunarodnim zakonom, u roku 30 dana od rušenja aviona.

Boeing je u ponedjeljak rekao kako planira objaviti predloženi softverski paket dodataka u MCAS sistem u “narednim sedmicama”, prethodno su rekli kako će dostaviti zakrpe do prošle sedmice.

Izvor: Agencije