Guterres se nada ujedinjenju libijskih institucija

Libija
Libija je poprište duboke političke i sigurnosne krize još od 2011. godine, kada je ubijen Muammar Gaddafi (Reuters)

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres izjavio je da ide u posjet Libiji kako bi spriječio sukob između suparničkih vlasti u zemlji.

On je, nakon posjeta Egiptu, rekao da je Libija bila glavna tema razgovora s egipatskim predsjednikom Abdel Fattahom al-Sisijem, prenosi Tanjug agenciju AP.

Izrazio je nadu da će sastanak samozvanog lidera Libijske nacionalne vojske Khalife Hiftera i premijera Libije Fayeza Sarraja biti važan korak prema ujedinjenju libijskih institucija.

Do Guterresovog posjeta Libiji dolazi dva tjedna prije nacionalne konferencije, koja će biti održana posredovanjem UN-a.

Politička i sigurnosna kriza

Libija je poprište duboke političke i sigurnosne krize još od 2011. godine, kada je ubijen Muammar Gaddafi.

Od tada su na vlasti paralelne vlade sa sjedištima u Tripoliju i Tobruku, koje imaju odvojene parlamente i oružane snage.

Krajem 2015. godine su predstavnici paralelnih libijskih vlada, pod okriljem UN-a, potpisali sporazum o formiranju Vlade nacionalnog konsenzusa.

Plan je bio da ta vlada preuzme vlast u zemlji i u roku od 12 mjeseci raspiše parlamentarne izbore.

Zbog nastavka nesuglasica, to do sada nije u potpunosti implementirano, pa je Libija i dalje daleko od sigurne i politički stabilne zemlje.

Izvor: Agencije