Guaido bez imuniteta, građani Venecuele bježe u Kolumbiju

Guaidoa su priznali SAD i većina zapadnih zemalja, a on ne priznaje odluke koje dolaze od Madurove vlade (EPA)

Ustavna skupština Venezuele, moćno zakonodavno tijelo koje nadzire vladajuća Socijalistička stranka predsjednika Nicolasa Madura, ukinula je parlamentarni imunitet oporbenom čelniku Juanu Guaidou omogućavajući time da mu se sudi, prenosi Reuters.

Prema britanskoj agenciji, takav postupak izgleda kao korak prema njegovu uhićenju.

“Sudski progon Guaidoa je službeno odobren”, rekao je Diosdado Cabello, čelnik Ustavne skupštine, koji je Madurova desna ruka.

Odmah je reagirao Guaido, te pozvao vlasti da ga uhapse.

“Ako se režim usudi oteti me i provesti državni udar, mi ćemo odgovoriti silovito. Već sam razgovarao sa svjetskim vođama. Uzurpatori ne žele testirati odlučnost međunarodne zajednice”, napisao je Guaido na Twitteru.

Ustavnu skupštinu je formirao sam Maduro 2017. godine u nastojanju da uzurpira vlast od Nacionalne skupštine koju nadzire oporba.

Teže mu suditi nego običnom građaninu

Izvrgnuvši ruglu zabranu putovanja, Guaido je u veljači otputovao na turneju po zemljama Latinske Amerike u nastojanju da pridobije potporu za svoju čelnu poziciju u borbi za vlast s Madurom. Unatoč prijetnjama da će biti uhićen po povratku početkom ožujka vlasti vjerne Maduru ga nisu uhitile.

Guaido, čelnik Nacionalne skupštine koju nadzire oporba, u siječnju se pozvao na ustav Venezuele kako bi preuzeo dužnost privremenog predsjednika nakon što je proglasio ponovni izbor predsjednika Nicolasa Madura 2018. za izbornu prijevaru.

Njega su kao legitimnog čelnika priznale Sjedinjene Američke Države i većina zapadnih zemalja, a on kaže kako ne priznaje odluke koje dolaze od Madurove vlade.

Odluka Ustavne skupštine potrebna je kako bi Vrhovni sud pokrenuo postupak protiv Guaido jer kao zastupnik ima parlamentarni imunitet zbog čega mu je teže suditi nego običnom građaninu. 

‘Ovo nije progon, nego inkvizicija’

Guaido je prethodno rekao novinarima kako Ustavna skupština nije u stanju legalno lišiti ga njegova imuniteta. Oporba smatra stvaranje ustavne skupštine nezakonitim.

“Znate kako se režim ponaša – ovo nije više samo progon, ovo je inkvizicija”, rekao je Guaido. 

Maduro govori kako se Guaido treba “suočiti s pravdom” i naziva ga lutkom na koncu Sjedinjenih Američkih Država koja huška na puč, ali ipak nije pozvao na njegovo uhićenje.

Međunarodna potpora Guaidou, posebice administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa, upozorila je venezuelske vlasti da ga ne diraju i zaprijetila još oštrijim sankcijama protiv Madurove administracije kako bi je još više odsjekla od inozemnog financiranja.

Građani bježe prema Kolumbiji

U međuvremenu se veliki broj građana Venezuele probio kroz barikade duž međunarodne granice s Kolumbijom, prema uredu za migracije u Bogoti, koja je upozorila Madura da će ga se smatrati odgovornim za probleme koji mogu nastati.

Maduro je u veljači zapriječio mostove koji povezuju dvije zemlje kako bi spriječio isporuku stotina tona humanitarne pomoći koje uglavnom šalje SAD kako bi pomogao krizom razorenoj Venezueli.

Budući su mostovi blokirani kamionima i kontejnerima, građani Venezuele su gazili preko rijeke Tachira kako bi stigli do grada Cucuta na kolumbijskoj sjevernoj granici i došli do hrane, lijekova i posla. Jake kiše posljednjih dana, međutim, su to onemogućile.

“Uzurpator Maduro je odgovoran za sve što se može dogoditi stanovništvu koje prelazi između dviju zemalja”, rekao je Christian Kruger, čelnik kolumbijske agencije za migracije, upozoravajući na opasnost od slabljenja mosta Simon Bolivar.

Milijuni građana Venezuele su pobjegli u Kolumbiju kako bi izbjegli nestašice hrane i lijekova u svojoj domovini, tražeći posao i prolaz u druge zemlje Latinske Amerike.

Izvor: Agencije