Bouteflika uputio izvinjenje i zatražio oprost od alžirskog naroda

Abdelaziz Bouteflika je podnio ostavku u utorak (EPA)

Predsjednik Alžira Abdulaziz Bouteflika, koji je u utorak podnio ostavku na tu poziciju, putem pisma u srijedu je uputio izvinjenje narodu i zatražio oprost za greške koje je napravio tokom upravljanja zemljom, javlja Anadolija.

“Odlazim sa funkcije. Nisam mogao napustiti predsjedništvo prije nego što vam ne uputim pismo. Nisam želio napustim politički život dok postoji udaljenost među nama. Jer, ta udaljenost danas bi bila prepreka da od vas zatražim oprost i uputim izvinjenje za svoje nesvjesne greške, uprkos mom vođenju računa i želji da budem na usluzi svim Alžircima, bez pravljenja bilo kakvih razlika”, poručio je Bouteflika.

Naglasio je kako mu je žao što napušta politički život, ali i naglasio kako nije zabrinut za budućnost svoje zemlje.

Više mladih i žena u političkom životu

“Činjenica da sam danas [ostavkom] postao običan građanin ne može biti prepreka da budem ponosan što sam doprinio tome da Alžir u 21. stoljeće uđe na najbolji mogući način”, poručio je Bouteflika.

Na kraju pisma uputio je zahtjev da mnogo više mladih i žena bude zastupljeno u političkom životu, diplomatiji i upravljačkim kadrovima.

Bouteflika je u ponedjeljak saopćio da će podnijeti ostavku prije 28. aprila, kada mu ističe mandat.

U subotu se nekoliko hiljada građana okupilo u glavnom gradu Alžira na protestu, sa kojeg su tražili od alžirskog predsjednika da odstupi sa funkcije.

Građani su se okupili na trgu Al-Berid u Alžiru, a nosili su i transparente na kojima je pisalo: “Vojska i narod su braća”, “Napokon se čuje i glas vojske”.

Masovne demonstracije širom zemlje

Prije dvije sedmice, nakon nekoliko sedmica protesta protiv predsjednikovog plana da se kandidira za peti mandat, 82-godišnji Bouteflika odgodio je izbore zakazane za 18. april i povukao kandidaturu.

Građani Alžira nastavili su s masovnim demonstracijama u nekoliko gradova, optuživši Boutefliku za neustavno produženje svog četvrtog mandata na poziciji predsjednika, koji bi trebao isteći narednog mjeseca.

U februaru je alžirski Nacionalni liberalni front kandidirao Boutefliku za peti predsjednički mandat, uprkos njegovim zdravstvenim problemima.

Bouteflika je bio predsjednik Alžira od 1999. godine.

Izvor: Agencije