U SAD-u porast oboljelih od ospica zbog dezinformacija

CEPI radi na brzom razvoju širokog spektra najnaprednijih kandidata za vakcinu (EPA)
CEPI radi na brzom razvoju širokog spektra najnaprednijih kandidata za vakcinu (EPA)

Broj osoba zaraženih ospicama najviši je u Sjedinjenim Državama u posljednjih 25 godina što je posljedica širenja dezinformacije o štetnosti vakcine protiv te bolesti, objavile su savezne zdravstvene vlasti. 

Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti izvijestili su o 704 slučajeva do 26. aprila.

Velika većina zaraženih su djeca koja nisu primila vakcinu MRP (ospice-zaušnjaci-rubeola), kazali su dužnosnici. 

“Bolesti su se mogle potpuno izbjeći”, rekao je ministar zdravstva Alex Azar te objasnio da je riječ o jednoj od najtestiranijih vakcina.

U SAD-u sve više roditelja odbija vakcinisati djecu vjerujući, a što je protivno naučnim dokazima, da vakcina izaziva autizam ili druge poremećaje.

U 22 države zabilježeni su slučajevi ove krajnje zarazne i ponekad smrtonosne bolesti. Nijedna od oboljelih osoba u najnovijem izbijanju bolesti nije umrla, ali je njih 3 posto dobilo upalu pluća, a 9 posto je hospitalizriano zbog komplikacija koje je izazvala bolest, kazale su zdravstvene vlasti.

Američki predsjednik Donald Trump pozvao je u petak Amerikance da se vakcinišu nakon izbijanja ospica diljem zemlje.

Nema povezanosti između vakcine i autizma

“Vakcinisanje je jako važno”, rekao je Trump novinarima u Bijeloj kući. “Svi moraju dobiti svoju vakcinu.”

U prošlosti je Trump davao neku vrstu podrške pokretu protiv vakcinisanja, tvrdeći primjerice da velike doze vakcine malim bebama mogu biti povezane s autizmom. “Vrlo velike kombinacije vakcine za malu djecu uzrokuju povećanje oboljelih od autizma”, objavio je Trump na Twitteru 2012. 

Pokret protiv vakcinisanja, nastao na temelju naučno oborenog britanskog izvještaja iz 1998. o poveznici između vakcine i autizma, porastao je posljednjih godina zbog sve više teorija zavjere na društvenim medijima. 

Ponovljene studije pokazale su da nema poveznice između vakcine i autizma. U najnovijoj studiji promatrano je više od 650 hiljada djece preko deset godina. 

Oko 169 miliona djece nije primilo prvu važnu dozu vakcine protiv ospica između 2010. i 2017., navodi se u izvještaju UNICEF-a. 

Broj oboljenja od ospica porastao je za 300 posto diljem svijeta u prva tri mjeseca 2019. u odnosu na isto razdoblje prošle godine, navodi UN. 

Izvor: Agencije


Povezane

Sedmomjesečna beba preminula je sredinom marta na Pedijatrijskoj klinici u Sarajevu od posljedica ospica. U posljednjih mjesec dana povećan je broj oboljelih od te zarazne bolesti širom Bosne i Hercegovine, a svi oboljeli nisu vakcinisani. Zbog toga iz bolnica pozivaju roditelje da se odupru lobiju protiv vakcinisanja i da na vrijeme zaštite djecu. Srbija je […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO