Xi: Na samitu ‘Pojas i put’ sporazumi vrijedni 64 milijarde dolara

Vladimir Putin, Xin Jinping
Predsjednik Kine Xi Jinping pozvao je u subotu još zemalja da se pridruže inicijativi 'Pojas i put' (EPA)

Kineski predsjednik Xi Jinping izjavio je u subotu kako su ovoga tjedna na forumu u Pekingu posvećenom kineskoj inicijativa “Pojas i put” potpisani sporazumi vrijedni više od 64 milijarde dolara, prenosi Reuters.

Agencija navodi da je Xi u završnoj riječi na ovom skupu posvećenom kineskom programu čiji je cilj obnavljanje starog ‘Puta svile’ kojim bi se Kina ponovo povezala s ostatkom Azije i Europom, poručio da će u svim projektima suradnje u okviru “Pojasa i puta” biti primjenjivani tržišni principi.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u subotu na forumu kako Moskva razmatra mogućnost povezivanja Sjevernog morskog puta s kineskim “Putem svile”.

“Veliku pažnju posvećujemo razvoju Sjevernog morskog puta. Razmatramo mogućnost njegovog spajanja s morskim ‘Putem svile’, čime će se stvoriti globalna i konkurentna ruta koja povezuje sjeveroistočnu, istočnu i jugoistočnu Aziju s Europom”, rekao je on, prenosi Tanjug agenciju Tass.

Prema riječima ruskog predsjednika, projekt ove veličine zahtijeva blisku suradnju euroazijskih zemalja po pitanju povećanja prometa, izgradnje lučnih terminala i logističkih centara.

“Pozivamo sve prisutne države da se pridruže projektu”, poručio je Putin.

Xi: Ohrabriti učešće još zemalja

Predsjednik Kine Xi Jinping pozvao je u subotu još zemalja da se pridruže inicijativi “Pojas i put”.

On je na posljednjem danu foruma u Pekingu posvećenog toj inicijativi poručio da Vlada Kine želi “pružiti pogodnosti za sve”, prenosi AP.

“Moramo ohrabriti puno sudjelovanje još zemalja i kompanija”, rekao je Xi na skupu.

Trenutačno više od 150 država i međunarodnih organizacija sudjeluje u kineskoj inicijativi “Pojas i put”.

Izvor: Agencije