Pjongjang upozorio na sve veću opasnost izbijanja rata

Godinu dana nakon samita dvojice čelnika nema napretka u vezi nuklearnog i balističkog arsenala Pjongjanga (EPA)
Godinu dana nakon samita dvojice čelnika nema napretka u vezi nuklearnog i balističkog arsenala Pjongjanga (EPA)

Sjeverna Koreja je u subotu, obilježavajući prvu godišnjicu povijesnog summita između sjevernokorejskog i južnokorejskog predsjednika, upozorila na “sve veću opasnost od izbijanja rata”.

Južna Koreja je obljetnicu obilježila svečanošću koju je režim u Pjongjangu bojkotirao.

U dugom priopćenju, što ga je prenijela službena državna novinska agencija KCNA, Odbor za mirno ujedinjenje dviju država sa sjedištem u Sjevernoj Koreji, zadužen za odnose s Južnom Korejom, pozvao je Seul da se “aktivnije angažira” na poboljšanju međusobnih odnosa, prenosi Hina.

Prebacivanje odgovornosti na SAD

“Moglo bi doći do nepovoljnog stanja, koje bi moglo rezultirati povratkom u prošlost i iminentnom katastrofom, zbog sve veće opasnosti od izbijanja rata”, piše u priopćenju Odbora, koji odgovornost prebacuje na Sjedinjene Američke Države, smatrajući da ta velesila vrši pritisak na Južnu Koreju.

U takvom kontekstu Pjongjang nije odgovorio na poziv što mu ga je prošli tjedan uputio Seul, a riječ je o sudjelovanju u svečanosti organiziranoj u subotu u pograničnom selu Panmunjom, u demilitariziranoj zoni, koja dijeli na dva dijela Korejski poluotok.

Ondje je danas obilježena godišnjica održavanja prvoga summita između Kim Jong-una i južnokorejskog predsjednika Moon Jae-ina.

“Riječ je o novome putu, kojim trebamo krenuti zajedno. Ponekad bismo trebali pričekati da nas sustignu oni koji napreduju nešto sporije”, kazao je u video-poruci južnokorejski predsjednik, koji u subotu nije došao u Panmunjom.

Nema napretka, diplomatija ‘zapela’

Nakon dvogodišnjeg rasta napetosti, zbog kojih je Korejski poluotok stigao do ruba sukoba, godinu 2018. obilježilo je međukorejsko zbližavanje.

No, godinu dana poslije nema nikakva napretka kada je posrijedi glavni problem – nuklearni i balistički arsenal Sjeverne Koreje.

Diplomatski je proces, čini se, “zapeo” u slijepoj ulici nakon propaloga drugog susreta između sjevernokorejskog čelnika i američkog predsjednika Donalda Trumpa u veljači u Hanoiju.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO