Kim: Mir na Korejskom poluotoku zavisit će od SAD-a

Situacija na Korejskom poluotoku i u regiji sada je dostigla kritičnu tačku, kaže Kim Jong-un (EPA)

Sjevernokorejski lider Kim Jong-un izjavio je na sastanku s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom da će mir i sigurnost na Korejskom poluotoku u potpunosti zavisiti od budućeg stava Sjedinjenih Američkih Država.

“Situacija na Korejskom poluotoku i u regiji sada je dostigla kritičnu tačku, sa koje bi se mogla vratiti u prvobitno stanje nakon što je SAD zauzeo negativan stav na nedavnom, drugom samitu i pregovorima između Sjeverne Koreje i SAD-a”, citirala je sjevernokorejska državna agencija KCNA Kimove riječi.

Pjongjang je u četvrtak zaprijetio “primjerenim odgovorom” tri dana nakon što su Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države počele dvosedmične zajedničke zračne vježbe, prenosi Tanjug.

Južnokorejski “podmukli čin” “uveliko nas je razočarao” i znači “vojnu provokaciju”, rekao je glasnogovornik sjevernokorejskog odbora za ponovno ujedinjenje, a prenosi KCNA.

Poziv Seulu na ‘diskretno ponašanje’

Vježbe su smanjena alternativa dosadašnjim velikim vježbama “Max Thunder”, koje su od 2009. svake godine održavale Južna Koreja i SAD.

Dvije zemlje također su najavile obustavu nekoliko velikih zajedničkih vojnih vježbi tokom prošle godine, uključujući “Foal Eagle i “Key Resolve” u martu, u sklopu diplomatskog pritiska na Sjevernu Koreju radi njene denuklearizacije.

Pjongjang je na te vježbe dugo gledao kao na provokaciju i probu za invaziju na Sjevernu Koreju.

Odbor je, također, pozvao Seul na “diskretno ponašanje” i upozorio da bi mogao uslijediti “odgovor vojske” Sjeverne Koreje.

Agencija KCNA je prenijela da su se čelnici Rusije i Sjeverne Koreje dogovorili da preduzmu pozitivne mjere u više oblasti kako bi unaprijedile saradnju, uključujući ekonomiju , trgovinu, nauku i tehnologiju.

Izvor: Agencije