Zarif: SAD šuti na saudijska smaknuća

Smaknuća su izvršena u Rijadu, Meki, Medini, provinciji Qassim i Istočnoj provinciji (AP)

Ministar vanjskih poslova Irana Javad Zarif kritizirao je administraciju predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa za izostanak osuda masovnih smaknuća zatvorenih u Saudijskoj Arabiji.

U utorak je Saudijska Arabija smaknula, odrubljivanjem glave, 37 osoba za “zločine povezane s terorizmom”, a tijela dvojice smaknutih je javno nataknula na kolac, kao upozorenje drugima.

“Nakon blagog treptaja na raskomadanje novinara, nema ni šapata Trumpove administracije kada Saudijska Arabija odrubi glave 37 osoba u jednom danu – čak ni nakon što je jednog razapela dva dana nakon Uskrsa”, napisao je Zarif na Twitteru, a novinar kojeg spominje je saudijski autor Jamal Khashoggi, koga su u oktobru ubili agenti ovog bliskoistočnog kraljevstva.

“Članovi B tima – Bolton, Bin Salman, Bin Zayed i ‘Bibi’ – imaju imunitet za sve zločine”, nastavio je, misleći na američkog državnog savjetnika sigurnosti Johna Boltona, princa prijestolonasljednika Saudijske Arabije Mohammada bin Salmana, princa Ujedinjenih Arapskih Emirata Mohammeda bin Zayeda i premijera Izraela Benjamina Netnyahua.

Objave na Twitteru dolaze uoči Zarifove kontraverzne posjete SAD-u, gdje bi trebao govoriti na skupu nevladine organizacije Asia Society u New Yorku.

Teheran i Washington imaju veoma napete odnose, u proteklim danima su označili “terorističkim” vojske suparnika, a sve nakon Trumpove odluke da okonča posebne dozvole oko uvoza iranske nafte nekim državama.

‘Neprijateljske organizacije’

Ministarstvo unutrašnjih poslova Saudijske Arabije u saopćenju je objavilo kako su zatvorenici proglašeni krivim za napade na sigurnosne ispostave eksplozivnim napravama, smrt određenog broja pripadnika snaga sigurnosti te za saradnju s “neprijateljskim organizacijama” protiv interesa države.

Međutim, Amnesty International navodi kako su većinom smaknuti pripadnici šiitske zajednice, “osuđeni na lažnim suđenjima, koja su protivna međunarodnim standardima poštenih procesa i koja su se oslonila na priznanja kroz mučenje”.

Smaknuća su izvršena u Rijadu, muslimanskim svetim gradovima Meki i Medini, centralnoj provinciji Qassim i Istočnoj provinciji, gdje živi šiitska manjina.

Osuđenici su smaknuti zbog “usvajanja terorističkog i ekstremističkog razmišljanja i zbog formiranja terorističkih ćelija kako bi destabilizirali sigurnost”, navodi se u saopćenju koje je prenijela zvanična Saudijska novinska agencija – SPA.

Od 2015. do 2017. godine Saudijska Arabija je smaknula približno 150 zatvorenika godišnje, navode grupe za ljudska prava.

Međutim, vjeruje se kako Iran izvršava najviše smaknuća po broju stanovnika, ali Teheran navodi kako su ti podaci grupa za ljudska prava pretjerani.

Izvor: Al Jazeera