UN: Neslaganja oko rezolucije o borbi protiv seksualnog zlostavljanja

SAD i Velika Britanija pozvali su Srbiju i Kosovo da se vrate dijalogu (EPA)
SAD i Velika Britanija pozvali su Srbiju i Kosovo da se vrate dijalogu (EPA)

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda usvojilo je ublaženu verziju rezolucije o borbi protiv seksualnog zlostavljanja u konfliktnim zonama, u kojoj je se ne navodi pružanje ljekarske zaštite žrtvama silovanja i zlostavljanja.

Za rezoluciju, koju je predložila Njemačka, glasalo je 13 članica, dok su se Kina i Rusija uzdržale od glasanja, jer su podnijele svoj prijedlog, navela je agencija Beta.

U rezoluciji se izražava zabrinutost zbog “sporog napretka” u iskorjenjivanju seksualnog nasilja u konfliktnim zonama širom svijeta.

Dodaje se da takva djela često ostaju “nekažnjena i da su u nekim situacijama postala sistematična i rasprostranjena do užasnog stepena brutalnosti”.

U tekstu se poziva na bolji pristup pravde za žrtve takve vrste nasilja.

Protivljenje SAD-a, Rusije i Kine

Ranjie je Hina objavila da je njemački prijedlog rezolucije usmjeren na borbu protiv silovanja kao ratne taktike naišao na protivljenje SAD-a, Rusije i Kine.

SAD se protivi rezoluciji te je zaprijetio kako će iskoristiti svoje pravo veta zbog jezika korištenog u vezi reproduktivnog zdravlja.

U ponedjeljak su njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas i hollywoodska glumica Angelina Jolie, u zajedničkom tekstu objavljenom u Washington Postu, pozvali na dodatnu akciju u kažnjavanju onih koji koriste silovanje kao sredstvo rata, kao i na podršku preživjelim žrtvama seksualnog nasilja.

SAD se ranije protivio jeziku korištenom o ženskom seksualnom zdravlju u UN-u, tvrdeći kako su takvi izrazi implicitna podrška pobačaju.

Izvor: Agencije


Povezane

Silovanje se često koristi kao oružje rata tokom sukoba, a genocid u Ruandi 1994. nije izuzetak. Prema procjenama UN-a, silovano je između 250 i 500 hiljada pripadnica manjinske Tutsi populacije. Jedna od najtežih posljedica genocida o kojoj se najmanje govori je patnja djece rođene nakon silovanja. U ovom ekskluzivnom izvješću iz Nyumate na istoku Ruande, […]

Prema podacima nevladinih organizacija, u BiH je tokom rata silovano oko 50 hiljada žena. Ajna Jusić, prva je beba rođena u sigurnoj kući Medica u Zenici, otvorenoj 1992. sa ciljem pomaganja ženama koje su preživjele ratna silovanja. 26 godina kasnije, Ajna je psihologinja i aktivistkinja. Zajedno sa majkom bori se da, kako kaže “nevidljivi postanu […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO