Šri Lanka: Žena među devet napadača

Ukupno je 60 osoba privedeno na ispitivanje širom Colomba od nedjelje (AP)

Većina od devetero bombaša samoubica koji su u nedjelju napali crkve i hotele u prijestolnici Šri Lanke i tom prilikom usmrtili više od 350 osoba bile su obrazovane osobe, a neki iz ekonomski jakih porodica, naveo je u srijedu ministar odbrane ove azijske države Ruben Wijewardene.

On je istakao kako je identificirano osam od devet napadača na tri crkve i četiri hotela te kako je među njima jedna žena, a mediji i agencije prenose kako je ona bila supruga jednog od napadača.

Također se navodi kako su neki od napadača ranije bili privođeni i hapšeni, ali kako je bilo riječi o manjim prestupima.

Strano obrazovanje

“Većina napadača su imali visoko obrazovanje te poticali iz ekonomski snažnih porodica. Neki od njih su se obrazovali van države”, rekao je Wijewardene, prenosi agencija Reuters.

“Za jednog od njih znamo da je prvo boravio u Velikoj Britaniji, a zatim u Australiji, gdje je diplomirao na pravnom fakultetu. Strani partneri, uključujući Veliku Britaniju, pomažu pri ovoj istrazi.”

Ministar je dan ranije kazao državnom Parlamentu kako su dvije oružane grupe iz Šri Lanke, National Thawheed Jama'ut – NTJ i Jammiyathul Millathu Ibrahim – JMI, odgovorne za napade, iako je istog dana odgovornost za napad preuzela oružana grupa Islamska država Irak i Levant – ISIL, premda nije ponudila dokaze za to.

U srijedu je Wijewardene dodao kako se vođa jedne od navedenih lokalnih grupa raznio pri napadu na luksuzni hotel “Shangri-La” u Colombu.

Saradnja s Amerikancima

Veličina i detaljne pripreme nedjeljnih napada na crkve i hotele sugerira umiješanost vanjske grupe kao što je ISIL, navela je u srijedu američka ambasadorica u Šri Lanki Alaina Teplitz.

“Ako pogledate obimnost napada, nivo koordinacije, sofisticiranost napada, nije nevjerovatno za ne pomisliti kako imaju veze sa strancima. Istraga mogućih veza bit će dio istrage”, istakla je Teplitz i dodala kako su se američki Federalni istražni biro – FBI i američka vojska pridružili istrazi.

“Nadamo se kako će, u sklopu zajedničkih napora, pronaći osobe koje stoje iza napada, osobe koje su s njima sarađivale, sve strane veze kako bi se moglo spriječiti ponavljanje ovakvih događaja u budućnosti.”

Raste broja žrtava

Policija je ranije u srijedu objavila kako je broj poginulih porastao sa 321 na 359, čime je nedjeljni napad postao najsmrtonosniji u historiji južne Azije.

Približno 500 osoba je ranjeno.

Ukupno je 60 osoba privedeno na ispitivanje širom Colomba od nedjelje, istakao je Wijewardene, a izvori iz snaga sigurnosti navode kako je među privedenima i jedan Sirijac.

Izvor: Agencije