Šri Lanka: Predsjednik zatražio ostavke ministra odbrane i šefa policije

Bilans smrtno stradalih u seriji terorističkih napada na Šri Lanki povećan je na 359 (Anadolija)

Maithripala Sirisena, predsjednik Šri Lanke, zatražio je ostavke ministra odbrane i šefa nacionalne policije, nakon što su sigurnosne snage odbacile obavještajne izvještaje koji su upozoravali na moguće napade. 

Oni su prethodili seriji bombaških napada na Uskrs u kojima je poginulo više od 350 ljudi, saopšteno je iz ureda predsjednika u srijedu, prenosi Anadolija.

Još uvijek nije poznato ko će ih zamijeniti, ali je predsjednik Sirisena u televizijskom obraćanju u utorak rekao da planira promijeniti čelnike sigurnosnih snaga u roku od 24 sata.  

Glasnogovornik policije Ruwan Gunasekara saopštio je u srijedu ujutru da je u protekla 24 sata preminulo još nekoliko ranjenika i da je bilans poginulih u nedjeljnim terorističkim napadima porastao na 359.

Također je kazao da je u proteklom danu uhapšeno još 18 osumnjičenih osoba i da se trenutno u pritvoru nalazi ukupno 58 osoba koje se terete za povezanost s napadima.

U pomoć došli agenti FBI-ja

Snage sigurnosti na Šri Lanki i dalje provode opsežnu operaciju s ciljem neutralizacije terorističkih prijetnji, a u pomoć su u tu otočnu zemlju u Indijskom otoku stigli i agenti američkog Federalnog istražnog biroa (FBI).

Na ulicama je primjetno i pojačano prisustvo sigurnosnih snaga.

Odgovornost za napade jučer je preuzela grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Serija stravičnih bombaških napada na Šri Lanki se dogodila u nedjelju na katolički praznik Uskrs.

Mete bombaških napada bile su tri crkve u gradovima Kochchikade, Negombo i Batticaloa, te tri luksuzna hotela Kingsbury, Cinnamon Grand i Shangri La u glavnom gradu Šri Lanke Colombu.

Još dvije eksplozije odjeknule su na periferiji Colomba.

U Šri Lanki su u utorak počele i prve masovne sahrane stradalih u seriji bombaških napada.

Izvor: Agencije